L. Tul, skavt.net: Družina je dar

Družina je človekov prvi dom, izkušnja, ki jo ima v družini, človeka zaznamuje za celo življenje. Družina so človekove korenine, ki dajejo trdnost, korenine so izraz pripadnosti in z njimi črpamo osnovne življenjske sokove. Brez negovanih in trdnih korenin nobeno drevo ne more preživeti.

Podobno je s človekom: če pozabi, od kod prihaja in kdo je, se bo v življenju vedno znova izgubil, ker ne bo imel ničesar, na kar bi se oprl, in ne bo se imel kam zateči, kajti dom in družina sta kraj, kamor lahko človek pride kadarkoli, tudi ko ga nihče drug ne bo več hotel sprejeti. Najlepši kraj na svetu ni tisti, kjer smo najbolj uspeli v življenju ali kjer najbolj uživamo, ampak kraj, iz katerega izhajamo in se počutimo sprejete – dom, družina. V njej se človek nauči govoriti, hoditi, reševati težave, se smejati, živeti. To je njegov prvi svet.

Z očetom in materjo se otrok nauči vzpostavljati odnos s sočlovekom, kar bo potem tudi sam živel in prenesel na družino, ki jo bo ustvaril. V družini se naučimo moliti; v njej se usmerimo v to, kar je, kot je rekel Jezus, »mojega Očeta«. Oče in mati posredujeta otroku vero, sta njegova prva in najpomembnejša kateheta. Zaradi vsega tega je družina prva Cerkev in osnovna celica družbe.

Vse to vemo in imamo že v podzavesti. Morda se nam zdi samoumevno, da smo tako zrasli. Naj se ne zgodi, da bi na to pozabili. Verjetno si ne predstavljamo sebe brez družine, v kateri smo zrasli. Da. Družina je dar: otrok materi in očetu, mati in oče otroku. Družine si nismo izbrali, a je prav zato za nas neprecenljiva, saj nam je podarjena. Čuvaj, človek, ta dar; neguj ga in govori o njem. Tako bo njegova vrednost rasla in nagovarjala, prevzemala in navdihovala še naprej. Tako bo ta temeljna celica družbe tudi preživela.

Več lahko preberete na skavt.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.