Narava in pokraijina (foto): Krofička

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 1

Pot na samotno planino in razgleden vrh

O Logarski dolini ni potrebno izgubljati preveč besed. Največja dolina v zgornjem toku Savinje se začne pri domu Sester Logar in teče od severovzhoda proti jugozahodu tja pod ostenja Skute in Rink.

Vendar pa se vsemu navkljub v tej s strani obiskovalcev oblegani dolini da najti skrite in osamljene končke sveta. Krofička je prav gotovo eden izmed teh krajev. S hojo začnemo sredi doline pri Domu v Logarski dolini ali pa pri Domu planincev nekaj kilometrov naprej. V obeh primerih se po dobri napornega vzpenjanja najdemo pri Planinski koči na Klemenči jami. Morda bolj zanimiva je prva pot, ki nas popelje tudi skozi kratek predor, saj jam na tem koncu ni, koča pa je ime dobila po njemu, torej predoru.  Okolica koče je ena sama ljuba strmina, le pri koči se svet nekoliko uravna. Nekoč so na planini pasli, saj je bil na njej izvir, ki je omogočal napajanje živine štiristo višinskih metrov nad dnom doline.

Takoj nad kočo se steza spet postavi strmo pokonci. Vodi nas mimo najvišjega macesna v Sloveniji. Kot mogočen steber se dviga visoko nad okolico, poraslo z precej nižjimi smrekami in macesni. Po dobri pol ure hoda pa pridemo na grebenu do razcepa. Pot na levo vodi na oddaljeni Strelovec, tista na desno pa na naš cilj: Krofičko.

Ves čas se samo vzpenjamo, pot pa v ovinkih bolj ali manj ves čas vodi na desno stran. Z nadaljevanjem poti ta postaja vedno težja. Na koncu se spremeni v lažjo ferato. Nad gozdno mejo se pojavijo jeklenice in klini. Po njih se po strmi grapi vzpnemo na sedlo desno od Krofičke. Tu se planinska pot zasuka v drugo smer in prečno po gori se vzpnemo na njen vrh. Na trenutke je pot prav neprijetno zračna, a na srečo pot ni prehuda. V vsakem primeru pa se vzpon splača. Ko se vzpnemo na vrh Krofičke (2083 metrov) nas tam poleg žiga na vrhu pričaka še veličasten razgled.

Najlepši je vsekakor na severno ostenje Ojstrice. Prav s Krofičke se lahko v polnosti zavemo od kod je gora dobila svoje ime. Kot orjaški zid se njena severna stena vzpenja prav nad Krofičko  in skorajda v celoti zapira pogled proti jugu. Nič čudnega, Ojstrica v neposredni bližini je skorajda tristo metrov višja od Krofičke. Seveda pa se izplača pogledati naokrog. Pod nami je slikovita dolina Robanovega kota in na drugi strani Molička peč pod Veliko  Zelenico. Preko doline si lahko ogledamo eno najvišje postavljenih kapelic v slovenskih gorah. Še lepši pa je pogled na osrednji del Kamniško – Savinjskih Alp. Kot mogočno steno tvorijo Planjava, Turska Gora, Skuta, Rinke in Mrzla gora mogočen niz veličastnih gora.

Vzpon na Klemenčo jamo in Krofičko je pot, ki nam vzame skorajda cel dan. Običajno se je potrebno do Logarske doline s precejšne razdalje. Za povrh pa je vzpona skupaj kake tri ure, k temu pa je treba prišteti še dve uri spusta. Vendar pa je vredno. Krofička nam pokaže najlepše slovenske gore in skrit, skorajda neznan svet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 4
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 5
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 6
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 6
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Krofička 7