Krizno srečanje pri papežu

Papež Benedikt XVI. je poklical irske škofe na dvodnevno srečanje v Vatikan. Tema pogovorov je pastoralno pismo v zvezi z zlorabami, ki ga papež namerava napisati irskim katoličanom in bo vsebovalo jasne smernice za odziv na težko stanje.

Srečanje v Vatikanu je bilo napovedano potem, ko je novembra 2009 posebna komisija objavila poročilo o zlorabah otrok s strani duhovnikov in redovnikov v nadškofiji Dublin. Poročilo govori o globoko zakoreninjeni kulturi prikrivanja zlorab.

Štirje od petih škofov, ki so bili poimensko kritizirani, so medtem odstopili. Zagovorniki pravic žrtev, ki zahtevajo odstop tudi petega škofa Drennana, od papeža pričakujejo jasno navodilo, da morajo škofje spoštovati civilne smernice za zaščito otrok in mladine. Te smernice predvidevajo tudi obvezno prijavo preiskovalnim organom tovrstnih dejanj ali sumov.

Taki zahtevi se papež ne bo uklonil, če bi to pomenilo kršenje spovedne molčečnosti. Duhovniki namreč ne smejo pod nobenim pogojem razkriti tisto, kar so zvedeli pri spovedi. Potrebno bo poiskati tako obliko sodelovanja z organi pregona, da spovedna molčečnost – podobno kot zaupnost med odvetnikom in klientom ali med zdravnikom in bolnikom – ne bo ogrožena.

Papež je pred tem javno izjavil, da ga  podobno kot Irce navdajajo občutja “jeze, izdajstva in sramu.” Zdi se, da tako na Irskem kot v Vatikanu ugotavljajo, da si bo Cerkev povrnila izgubljeno zaupanje samo tako, da bo resnici pogledala v oči in položila na mizo vse, kar se je dogajalo.

Več:
Il papa incontra i vescovi Irlandesi in merito ai preti pedofili
Pope begins meetings on Ireland abuse scandals
Pope meets Irish bishops on child abuse scandal