KOLEDAR PRIREDITEV: Rafaelova družba, Svetovni etos Slovenija, Dom sv. Jožef v Celju

 RAFAELOVA DRUŽBA vabi na recitale sakralnih pesmi, ki jih bo ob spremljavi pianista in organista DIEGA LICCIARDIJA izvajal eden najboljših svetovnih opernih pevcev basbaritonist LUKA DEBEVEC MAYER.

Njegovemu žametnemu glasu je vredno prisluhniti, saj ga odlikuje izredna pevska tehnika, posebej pa nas prevzame z občuteno zapetim pianom, ki kljub skorajšnjemu šepetu ohrani zven, jasnost in čistost. Luka Debevec Mayer je po rodu argentinski Slovenec, v Argentini sodeluje s svetovno znano operno hišo Colón, Argentinsko združenje glasbenih kritikov pa mu je v sezoni 2004, 2009 in 2014 podelilo nagrado za najboljšega pevca Argentine.

Koncertom lahko prisluhnete:

– v nedeljo, 24. septembra, ob 18.00 v cerkvi sv. Ane v Tunjicah;

– v četrtek, 28. septembra, ob 19.15 v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v
Mariboru;

– v soboto, 30. septembra, ob 20.00 v cerkvi sv. Mihaela v Mengšu.

—————————————————————————————————————————————-

Ekskurzija po poteh nekdanjih kočevarskih vasi

V soboto, 7. oktobra, Rafaelova družba vabi na celodnevno ekskurzijo Po
poteh nekdanjih kočevarskih vasi, kjer si bomo med drugim ogledali
kočevarski muzej, obiskali zaprto območje Kočevske Reke in se srečali s
predstavniki redkih še v Sloveniji živečih Kočevarjev. Za vodenje, avtobusni
prevoz in oglede bo poskrbljeno. Pridružite se nam v iskanju kočevarskih
poti!
Za točnejše informacije in prijave smo vam na voljo na telefonski številki:
01 438 30 50 oz. po e-pošti: rafaelova.druzba@siol.net.

—————————————————————————————————————————————-

Gibanje Svetovni etos Slovenija vabi na pogovor
» PRITISNI NA TIPKO ČLOVEK «

Knjižnica Otona Župančiča,
Kersnikova 2, Ljubljana

Ponedeljek, 25. september 2017
ob 17.30 uri

Avtor knjige in moderator pogovora vam bosta predstavila najnovejšo esejistično knjigo Marka Pavlihe z naslovom Pritisni na tipko Človek (IUS SOFTWARE – GV Založba, 2017), v kateri pravnik, esejist, aktivni državljan in nekdanji politik na svojstven pronicljiv in hudomušen način razmišlja o mišljenju in ustvarjanju, vrednótah za družbeno uglašenost, domovini, branju, pisanju in modrovanju ter popotovanju iz sedanjosti v prihodnost. Knjiga je prepredena z aktualno družbeno problematiko, duhom svetovnega etosa in piščevo kritično oceno, ki ji ne manjka optimizma, niti idej za izboljšanje našega vsakdana.

—————————————————————————————————————————————-

Dogajanja v Domu sv. Jožef v Celju

Veliki oder sveta – uprizoritev misterija španskega misleca Pedra Calderona de la Barce

Uprizoritev znamenite duhovne igre španskega misleca in avtorja Dantejevega kova iz sedemnajstega stoletja, Pedra Calderona de la Barce. Pripravljajo mladi iz župnije v režiji Jožeta Planinška in v sodelovanju z domačimi zbori in godbo. Uprizoritev bo predvidoma na Celjskem gradu, z njo pa v drugačni, a podobni obliki nadaljujemo sporočilo Slehernika, ki je nadčasovno in vedno na mestu.

Petek, 22. septembra 2017, na Starem gradu Celje, ob 20. uri (V primeru dežja, uprizoritev v ponedeljek, 25. septembra, ob 20. uri na gradu)

Vstop prost  – vabljeni!

Koncert iz sklopa Večeri v atriju: Delavska godba Trbovlje

Na zadnjem večeru v atriju, bomo prisluhnili večkrat nagrajenemu sestavu, Delavski godbi Trbovlje.

Delavska godba Trbovlje je bila ustanovljena leta 1903. Od njenih začetkov, ko je okrog dvajset godbenikov, v glavnem rudarjev, nastopalo predvsem na javnih prireditvah delavskega, občinskega in revirskega značaja, se je pravi razvoj godbe pričel v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Njena organizirana strokovna in umetniška pot se je strmo dvignila po drugi svetovni vojni. Delavska godba Trbovlje tako že več desetletij spada med najboljše ljubiteljske pihalne orkestre. Visoko kakovostno raven in dolgoletno glasbeno tradicijo so trboveljski godbeniki potrdili z osvojitvijo prvih mest na tekmovanjih pihalnih orkestrov, ki so se odvijala v domovini, kakor tudi z izjemnimi uspehi na svetovnih prvenstvih pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem v letih 1974, 1978, 1981 in 1993. Umetniška izpovednost Delavske godbe Trbovlje, ki izvira iz njej lastne neposrednosti izvajanja skladb, notranjega navdušenja in temperamenta, je tako bogata, da se ji je na področju orkestrskega muziciranja uspelo povzpeti na sam vrh glasbene poustvarjalnosti. Trboveljska godba, v kateri muzicira prek devetdeset glasbenikov, z izvajanjem najzahtevnejših skladb koncertnega repertoarja že meji na orkester simfoničnih pihal, trobil in tolkal. Z izredno intonacijo in ritmičnostjo navdušuje publiko ter žanje odobravanje glasbenih strokovnjakov. Za uspešno kulturno poslanstvo so bila godbi poleg plaket, ki jih je prejela za dosežene uspehe na raznih tekmovanjih, podeljena številna priznanja, odlikovanja in državne nagrade. Doslej je izšlo več LP plošč, kaset in zgoščenk, na katerih se Delavska godba Trbovlje predstavlja s skladbami različnih zvrsti.

Na podlagi vrhunskih uspehov, ki jih orkester dosega že vrsto let, je Organizacijski odbor 14. svetovnega prvenstva pihalnih orkestrov (WMC 2001) povabil Delavsko godbo Trbovlje, da je 21. julija 2001 v Kerkradeju na Nizozemskem znova nastopila na tej eminentni prireditvi, in sicer v prestižni koncertno-umetniški skupini. Ob tej priložnosti je orkester izvajal zahtevna dela A. Comitasa, G. Rossinija, P. Hindemitha in R. Goloba ter osvojil končno absolutno osmo mesto.

Godbo od leta 2007 vodi prof. Jože Kotar.

Sobota, 23. septembra 2017, ob 16. uri, v atriju Doma sv. Jožef

Vstop prost  – vabljeni!

Mohorski večer: Kriza smisla – kriza sodobnega človeka

Najbolj znana učenka Viktorja Frankla nam v knjigi sistematično predstavi temeljne ideje, načine delovanja ter pristope logoterapije. Teoretična izhodišča za boljšo ponazoritev podkrepi s primeri iz prakse.

Četrtek, 28. septembra 2017, ob 19. uri

Gosta večera: prof. dr. Jože Ramovšdr. Sebastjan Kristovič

Večer pripravljamo skupaj s Celjsko Mohorjev družbo ob 20-letnici smrti utemeljitelja logoterapije, Viktorja Frankla.

—————————————————————————————————————————————-