Koga doseže nov vprašalnik o sinodi o družini?

relatio synodiV Vatikanu je od 5. do 19. oktobra 2014 potekalo odmevno izredno generalno zasedanje škofovske sinode na temo Pastoralni izzivi družine v okviru evangelizacije. V teh dneh bo na spletu na ogled tudi slovenski prevod vprašalnika za evalvacijo zaključnega poročila zasedanja sinode Relatio synodi pred novim zasedanjem sinode letošnjo jesen.

Novembra 2013 je Sveti sedež škofovskim konferencam posredoval prvi anketni vprašalnik v zvezi s sinodo, ki je med drugim obravnaval razširjenost in poznavanje Svetega pisma in cerkvenega nauka o družini, vprašanja zakonske zveze, stališča o ‘zvezah istospolnih oseb’ ter pastorale družine. V novem vprašalniku so v ospredju vprašanja evangelizacije in pastoralne skrbi za osebe v družinah, izvenzakonskih skupnostih, ločene, osebe z istospolno usmerjenostjo, idr.

Zaključno poročilo jesenskega zasedanja sinode, delovno gradivo za naslednje zasedanje sinode (t.i. Lineamenta) in novi vprašalnik so letos izšli v zbirki Cerkveni dokumenti. V uvodu k novemu vprašalniku lahko preberemo tudi metodo posredovanja anketnega vprašalnika: “Pri poglabljanju tretjega dela Sinodalnega poročila je pomembno, da sledimo poteku izredne sinode in orisu, ki je utemeljen na 2. vatikanskem koncilu in v nauku papeža Frančiška. Naloga škofovskih konferenc je, naj to delo nadaljujejo in pri tem na čim ustreznejši način vključujejo vse cerkvene dejavnike, konkretizirane v njihovem specifičnem kontekstu.”

Slovenski škofje so se pred zasedanjem sinode lanske jeseni odločili, da bodo na anketo o o družini lahko odgovarjali člani župnijskih pastoralnih svetov, duhovniki, redovnice in redovniki ter člani zakonskih skupin. Glede novega vprašalnika so se odločili na zasedanju Slovenske škofovske konference (SŠK) 12. januarja 2015 v Mariboru, kjer so sklenili, da tajništvo SŠK k posredovanju odgovorov na anketo povabi nekatere laike in duhovnike, prav tako pa bodo vprašalnik prejele pastoralne službe in gibanja. Vprašanja iz ankete bodo po napovedi Tadeja Strehovca, generealnega tajnika SŠK, sicer na ogled na spletni strani SŠK od tega tedna naprej.

O praksi omejenega dosega vprašalnika je bilo že pred lanskoletnim zasedanjem sinode slišati nekaj kritičnih glasov, ki so se ponovili tudi tokrat. Tako Albert Smrečnik in Tino Mamić izpostavljata primer avstrijske škofije St. Pölten, ki je k odzivu na anketni vprašalnik povabila vse vernike.

Tajništvo SŠK bo odgovore na anketni vprašalnik v poročilo Svetemu sedežu zbralo do 15. aprila 2015.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.