Ko nam bo »crknila« družina

katedralaNedavno so mediji poročali o bizarni novici, da je veličastna gotska cerkev v Ulmu, ki ima največji zvonik na svetu, v veliki nevarnosti, da se poruši, saj ljudje tako množično urinirajo po njenih zunanjih zidovih, da kisline in soli iz urina najedajo njene zidove in temelje (vir). Ta trdna, kamnita zgradba je preživela stoletja dolgo, celo bombandiranje med drugo svetovno vojno, a sedaj jo resno ogroža uriniranje. Sama od sebe se ponuja primerjava z družino in odnosom, ki jo imajo do nje zahodnoevropske in z njo tudi slovenske družbene elite.

Nažiranje temeljev družbe

Besedna zveza bolj kot kdaj koli prej mi je skrajno zoprna, saj je vedno znova zlorabljena in uporabljena v neumestnih kontekstih, a tokrat si jo upam in moram uporabiti. Družina kot temeljna celica družbe je danes bolj kot kdaj koli prej ogrožena, saj nikoli v zadnjih stoletjih ni bila tako napadena in v primežu raznih interesov kot danes. Na eni strani nanjo močno pritiska pohlep lastnikov kapitala, ki si želijo olastniniti človeka in nimajo nikakršnega posluha za družino, ne s svojimi nemogočimi delavniki, še manj z zaposlovanjem mladih žensk, potencialnih mamic itd. Na drugi strani pa je družina glavna tarča napadov novodobne levice, radikalnega feminizma in LGTB gibanj; vsi zagovarjajo ideologijo spola, ki je vzpostavila novo dogmatiko brez kakršnih koli antropoloških, bioloških oziroma znanstvenih temeljev, a ravno zaradi svoje iracionalnosti ne prenaša nikakršnih ugovorov. O nebulozah gender dogmatike je norveški komik Herald Eia posnel iskriv in pronicljiv dokumentarec (vir), ki ga na slovenskih televizijskih kanalih gotovo ne bomo nikoli videli. Kljub stalnemu klevetanju družine in nespornemu dejstvu, da je le-ta v Evropi v stiski, pa je za večino državljanov EU družina še vedno temeljna in glavna vrednota (vir, vir).

Protidružinsko agendo so za svojo v večini prevzele tako institucije EU kot posamezne njene članice, tudi Slovenija. Pri nas je zastavonoša tega boja ministrstvo za socialo. Sedanja ministrica Anja Kopač Mrak se niti ne trudi, da bi vsaj dajala videz, da ji je mar za družino. Sprejela ni nobenega učinkovitega ukrepa, ki bi bil naklonjen družini, mladim mamicam, stanovanjski stiski mladih, zaposlovanju mladih, kaj šele velikim družinam. Ukvarja se ali z namišljenimi problemi (vir) oz., kar je še veliko slabše, uvaja ukrepe (uzakonjenje permisivne vzgoje, na mizi je že nov (proti)družinski zakonik …), ki vsi po vrsti slabijo položaj družine.

Pobuda, ki jo je potrebno podpreti

Državljani, v kolikor smo moralno razsodni in družbeno odgovorni, moramo zaustaviti to škodljivo samouničevalno politiko elit, kajti če nam bo »crknila« družina, kot to rad sočno izpostavi psihoanalitik Roman Vodeb (vir), nam bo dejansko »crknila« celotna družba. Gre za šokantno izgubo stika z realnostjo evropskih družbenih elit, ki se ne zavedajo, da je za sposobnost preživetja neke družbe bistvenega pomena prav ohranitev in varovanje družine, ki edina lahko zagotavlja zadostno rodnost in omogoča najboljše okolje za vsesplošen razvoj otroka.

Pred časom je bila ustanovljena Evropska državljanska pobuda Mama, oče in otroci, katere cilj je zaščititi zakonsko zvezo in družino na evropski ravni. Predlagajo sprejetje enotnega pomena zakonske zveze in družine v zakonodajo EU, in sicer da bi bila zakonska zveza pojmovana kot stalna in zvesta zveza med moškim in žensko in da je družina skupnost, ki temelji na zakonu in/ali potomstvu. Predlagatelji želijo do sredine decembra zbrati milijon podpisov v 28 članicah EU, s čimer bi Evropsko komisijo prisilili, da bi prenehala s svojo protidružinsko politiko in bi morala pripraviti zakonodajni predlog o zaščiti družine. Gre za odlično pobudo, ki poizkuša zadeve urediti na nivoju unije, saj se drugače lahko kaj kmalu pripeti, da bomo iz Bruslja dobili kakšno neprijetno zavezujočo gender priporočilo.

Šankovsko reševanje problemov

Sam sem peticijo z veseljem podpisal in k temu kot amaterski akviziter spodbujal še druge, a bil pri tem kot človek s slabim smislom za prodajo razmeroma neuspešen. Z vsebino so se moji sogovorniki sicer bolj ko ne vsi strinjali in jo tudi »moralno« podprli, a že samo podpis preko spleta se je zdel večini preveč tvegan, saj da bi tako lahko prišli na črno listo velikega brata itd. In tu je tista ključna točka, zaradi katere je družba v tako nezavidljivem položaju, kot je. Vsak dan smo ob šanku pripravljeni reševati globalne probleme, ne premoremo pa niti trohnice poguma, odločnosti in družbene odgovornosti, da bi s podpisom preko spleta zaščitili tako osnovno vrednoto, kot je družina. Politično odločanje prostodušno prepuščamo v roke elitam, ki jim sicer ne zaupamo oz. že v naprej vemo, da nas bodo razočarale, a vloga večnih šankovskin nergačev nam je tako zlezla pod kožo, da se ji nismo pripravljeni kar tako odreči.

Podcenjevalen, prezirljiv in napadalen odnos do družine, ki ga ima pomemben del družbenih elit v Evropi in Sloveniji, je tako silovit, da je načel temelje evropske družbe. Družina je sicer trden gradnik družbe, a »sol in kislina«, ki se zlivata po njej, razžirata temelje družbene zgradbe. In če bomo tako nadaljevali, se bo evropska zgradba sesula sama vase in njena podrtija bo velika. Mi pa bomo naslonjeni ob šanku spili še zadnji špricer in sami sebi rahlo zagrenjeno, a hkrati zadovoljno zabrundali: »Saj smo vedeli, banda pokvarjena«.