KatStik: Prvi katoliški portal za samske, ki želijo izreči svoj “da”

Mojca Magdič pojasnjuje funkcije portala
Mojca Magdič pojasnjuje funkcije portala

Samski katoličani bodo lahko od sobote, 13. junija, ko praznujemo god sv. Antona Padovanskega, zavetnika zaljubljencev, zaročencev in poročenih, svoje bodoče može in žene lahko spoznavali tudi preko interneta, na spletnem portalu KatStik. Zanimivo, da bo Slovenija ravno na isti dan, le 10 let kasneje kot je bil ustanovljen originalni ‘KathTreff’ v Avstriji, postala 10. država, kjer bo začel delovati tak portal. Taka spletna platforma uspešno deluje že v Avstriji, Nemčiji, Švici, Hrvaški, Litvi, Latviji, Češki, Slovaški in Madžarski.

Zastopnica KatStik-a v Sloveniji mag. Mojca Magdič, magistra teologije, družine in zakona, je povedala, da tudi sama pozna veliko samskih katoličanov, ki bi se želeli poročiti, pa težko najdejo koga s podobnimi vrednotami, ker so bodisi preveč ustaljeni v določenem okolju ali so se preselili v veliko mesto in tam ne poznajo nikogar. “Portal KatStik”, pravi Magdičeva, “je za ljudi, ki imajo resne namene in želijo izreči svoj ‘da’ nekomu z istmi hrepenenji.”

Ustanoviteljica KathTreffa, dr. Gudrun Kugler, pravi, da se v Nemčiji že vsak šesti par, ki se poroči, najde preko interneta. Taki časi so, da ljudje že skoraj 30 % prostega časa preživimo na internetu. Del tega časa lahko namenimo tudi iskanju sočloveka, s katerim bi lahko izpolnjeno zaživeli. In se vsaj malo odmaknili od interneta, dodajamo na Časnik.si.

Kako portal KatStik deluje?

Mojca Magdič je pojasnila, da je spletni portal primeren prostor za samske z resnimi nameni, ki želijo vstopiti v resno zvezo, z vrednotami kot so iskrenost, prijaznost, poštenost, odgovornost, zvestoba, taki, ki vidijo svojo prihodnost v zakonu in si tudi želijo otrok. Če bi nekdo “težil”, obstaja tudi tipka “izbriši” ali pa se da obvestiti administratorja, ki tako osebo na primeren način opozori.

V portal se bo uporabnik lahko prijavil, če je starejši od 18 let, katoličan ali oseba, ki se pripravlja na prejem katoliške vere, biti mora prepričan v nauk Cerkve, še posebej na področju zakona in družine, bolj točno, da gre za zakon med moškim in žensko, da je to doživljenjska skupnost, da želi biti zvest in da si želi otroke. Biti mora kanonično zmožen sprejeti zakrament svetega zakona.

Vsakdo bo imel svoj profil, kjer bo lahko delil svoje podatke, lahko bi iskal po različnih kategorijah, lahko bo pisal na forumih, lahko bo dobival zasebna sporočila, lahko bo klepetal, lahko bo dobival obvestila o dogodkih, ki jih bodo organizirali za samske, lahko bo dobival članke. Zanimivo je, da se bo uporabnik lahko povezoval tudi s katoličani iz drugih držav, če bo tako hotel. Lahko bo “odkljukal” posamezne države.

Portal bo plačljiv, kar poveča resnost uporabnikov, obenem pa z administriranjem in tehničnimi rešitvami nastajajo določeni stroški. Cena za tri mesece bo 12 €, za celo leto pa 30 €. Prvih 200 uporabnikov bo imelo prvo leto brezplačen dostop. Lahko pa se registrirate le kot pasivni član in imate omejen dostop do vsebin.

Česa si želijo samski?

Marija Maučec Suša, ki že 25 let vodi skupino za samske Novo upanje v Družinskem centru Betanija, je na vprašanje ‘česa si želijo samski’ odgovorila, da si “želijo sorodno dušo, s katero bi se razumeli, ki bi jih razumel, ki jih bo znal poslušati, ki bo ostal zvest, ki se bo hotel poročiti, ki bo hotel imeti otroke in da mu tudi vera nekaj pomeni.”

Foto: Aleš Čerin, Facebook profil KatStik-a