Kako pa ti daješ naprej?

Velikokrat se v različnih skupinah, v takšni in drugačni družbi, z nostalgijo spominjamo časov, ko je bilo vse drugače. Ko je bilo v vsaki generaciji 100 birmancev. Ko so bile cerkve polne. Ko so se številne navade in običaji prenašali iz roda v rod, z očeta na sina.

Danes je marsikaj drugače. Mnoge navade izginjajo. Skupaj z njimi pa izginjajo tudi priložnosti, da bi v župnijah nastajale male skupine, kjer bi se ljudje ob skupnem delu, pripravah na praznike družili in gradili skupnost. Lahko bi se ozirali nazaj in iskali krivce ter klicali k odgovornosti vodstvo naše slovenske Cerkve. In mnogi to tudi počnejo/mo.

Lahko pa se namesto tega raje zazremo vase in se vprašamo: kaj pa si jaz želim, da bi bilo v moji župniji drugače? Kaj je včasih bilo, pa to pogrešam? In kaj je tisto, kar sem sam dobil in bi rad prenesel svojim otrokom?

Ko je pred dvanajstimi leti moj mož ugotovil, da je za praznike v zvoniku čedalje manj pritrkovalskih moči, je v župniji nagovoril nekaj fantov in jih učil pritrkavanja. Še danes se spomnim četrtkovih večerov, ko so oni vadili, jaz pa sem doma sama skušala uspavati takrat leto in pol staro Ano ter nekajmesečnega Dominika. Včasih je bilo za znoret, saj je bila Ana navajena, da jo uspava ati, in je protestirala na vse mogoče načine. Takrat mi je bilo res težko. In težko sem videla dobrobit tega, kar je delal moj mož. Skrb za skupnost. Za prenos tradicije na naslednje rodove.

Ta teden se je v župniji začel nov pritrkovalski tečaj, za novo generacijo pritrkovalcev. Kako lepo bo, ko se bo ob praznikih v zvonik povzpela okrepljena ekipa, ki bo s pesmijo zvonov vabila v cerkev!

Cilj tečaja pa ni samo v tem, da se na mladi rod prenese tradicija naših dedov. Tečaj bo “uspešen”, če se bo ob učenju novih melodij med pritrkovalci gradila tudi skupnost. Občutek, da nekam pripadajo. Da lahko s svojo razpoložljivostjo prispevajo svoj delček v mozaiku naše župnije. In da tudi s pomočjo ohranjanja te lepe tradicije gradijo svoj odnos z Bogom. Zato vse, ki bodo v tečaju sodelovali, priporočam v molitev.