K. Miles, portalplus.si: Ukinite dvotirni sistem upravljanja podjetij in uvedite enotirnega

V Sloveniji imajo podjetja možnost enotirnega ali dvotirnega upravljanja. Bolj ali manj je prevladal dvotirni. Glavni razlog za to je po mojem mnenju kontinuiteta starega, diskreditiranega sistema delavskega samoupravljanja.

Ker sem doslej služil v dveh nadzornih svetih, je zame rahla skrivnost, zakaj so slovenska podjetja večinoma sprejela dvotirni sistem za uprave, nazorni svet in upravni odbor. Cenim to, da imajo podjetja možnost enotirnega upravljanja, toda bolj ali manj je prevladal dvotirni. Glavni razlog za to je po mojem mnenju neka vrsta kontinuitete starega, diskreditiranega sistema delavskega samoupravljanja. Vsebuje tudi elemente zaposlovanja pajdašev in lepe dodatke k plačam.

Korporacijska zakonodaja se zdi čista kopija nemškega sistema brez intelektualnega razumevanja, kako je do tega prišlo. Dodatno so tu še številni negativni incidenti v nemškem sistemu. Zadnji med njimi je Volkswagnov škandal. Nemški sistem se je pojavil konec 19. stoletja, ko je bila Nemčija vodilna dežela v razvoju sociale, denimo pokojnin. Vseeno pa je zares poletel šele po koncu II. svetovne vojne, ko se je pojavila takšna koncentracija lastništva delnic, še zlasti med bankami, da je prišlo do potrebe po izravnavi te moči z nadzorom s strani nadzornih svetov, tako da se v to ni vpletalo totalitarne države. Nadzorni sveti so bolj neposredno priznavali interese delovne sile skozi sistem soodločenja.

Seveda bi lahko rekli, da je Slovenija prav tako izšla iz totalitarnega sistema in koncentracije oblasti, zato je glede tega v podobni situaciji. Vendar pa privid vključenosti delavcev in nezadostna odgovornost na ravni nadzornega sveta puščata veliko, kar si je želeti. Kar se tiče udeležbe delavskih direktorjev v upravah, je ta po moji oceni dvoumna in je precej bolj jasna brez delavskih direktorjev. Ko imamo polno vzpostavljen management poročanja delavskim svetom in mehanizem povezanosti, so vloge mnogo ostreje definirane.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.