K. Cingerle, Družina: Pokop žrtev iz Hude Jame

Marca 2009 je so v rudniškem jarku Barbara rov v Hudi jami pri Laškem odkrili več sto posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev. Selitev posmrtnih ostankov okoli 800 žrtev iz zasilne kostnice v Barbara rovu traja že tri tedne. V četrtek, 27. oktobra, pa bosta v Mariboru maša in pogrebna slovesnost ob pokopu žrtev iz Hude jame. Ob 14. uri bo v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl daroval mašo za žrtve iz Hude jame. Ob 16. uri pa bo nadškof Cvikl vodil pogrebno slovesnost na pokopališču Dobrava pri Mariboru. Med drugimi se je bo udeležil in zbrane nagovoril predsednik Borut Pahor.

Že dopoldne se bo spominu žrtev poklonila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki bo na Dobravi v spomin na hrvaške žrtve med po drugi svetovni vojni pobitimi na območju Slovenije, tudi sama položila venec. Najvišji predstavniki hrvaških oblasti že leta prihajajo na Dobravo v spomin na njihove umrle rojake z območja Tezna, po doslej znanih podatkih pa je velik delež žrtev iz Hude jame prav tako Hrvatov, katerih rojaki so bili zadnja leta redni obiskovalci spominskih slovesnosti pri Barbara rovu.

Pahor se je 3. oktobra udeležil tudi pietetne slovesnosti pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame, kjer je povedal, da je to treba storiti zaradi preteklosti in boljše prihodnosti. Po njegovih besedah je Slovenija s tem začela pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov.

Izvedba izkopa, prenosa in pokopa po sedanjih ocenah okoli 3000 žrtev je predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta.