Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev

Samo idealisti. Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev
Samo idealisti. Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev

Slovenski programski oddelek na deželnem sedežu RAI v Trstu je pripravil nov televizijski dokumentarec. Avtor Ivo Jevnikar in režiserka Marija Brecelj sta z montažerjem Maurom Colonijem dokončala enourno oddajo z naslovom “Samo idealisti. Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev”.

Gre za zgodbo o tistih 27 fantih in mladih možeh, ki so jih Britanci vojaško izurili. Bližnjem Vzhodu izurjenje za padalce, radiotelegrafiste, tolmače, gverilce ali diverzante je potekalo na Bližnjem Vzhodu. V letih 1943–44 so jih v soglasju z Jugoslovanskim odborom iz Italije in jugoslovansko vlado v emigraciji, nato pa s partizanskim vodstvom spravili za sovražnikove linije na slovensko oz. jugoslovansko ozemlje, da bi podprli odpor proti okupatorju.

Prvo povojno obdobje jih je dočakalo le devet. Šest jih je tako ali drugače izgubilo življenje med vojno. Dvanajst jih je bilo žrtev revolucionarnega nasilja oziroma tajne politične policije Ozne. Večinoma v mirnem času, nekaj mesecev po vojni, brez sodnih postopkov.

Ta zgodba je bila do konca osemdesetih let zamolčana. Idealizem in domoljubni nagibi protagonistov, krivične obtožbe o vohunstvu in revolucionarno nasilje, ki so jih doleteli, pa so v naslednjih letih stopili v našo zavest in zgodovinski spomin. O tem pričajo spominske table, državno odlikovanje, zgodovinske študije in vsakoletna spominska slovesnost v Škrbini na Krasu. Za vse to si je prizadevalo veliko ljudi, začenši s takrat še živimi petimi padalci. Pomembno vlogo je leta 1999 odigral tudi niz 22 dokumentarnih oddaj na Radiu Trst A. Oddaje pod naslovom Z Bazovico v srcusta ga ravno tako pripravila avtor dokumentarca Ivo Jevnikar in režiserka Marija Brecelj.

Junaška in tragična zgodba, ki je tako značilna za primorsko čutenje in doživljanje, bo zdaj pred nami na filmu. Zgodb v nazorni in strnjeni obliki bogatijo izjave vseh petih omenjenih, zdaj že rajnih padalcev. Nastopa enajst svojcev in drugih pričevalcev iz Slovenije, Italije in Argentine. Film dopolnjujejo podatki in slike o vseh 27 padalcih, dokumenti, posnetki pomenljivih dogodkov in obravnavanih krajev. Pripovedovalcu je glas posodil Pavle Ravnohrib.

Dokumentarec bo na sporedu ravno ob 75-letnici spusta prvih šestih primorskih padalcev. V času, ko so Britanci še pretehtavali, če naj zapustijo Mihailovića, in torej četnike, ter podprejo Tita, torej partizane, so v noči od 17. na 18. marec 1943 spustili tri padalce k slovenskim četnikom pri Smrečju nad Logatcem, tri pa pri vasi Paljevo nad Kanalom ob Soči, kjer so poiskali stik s partizani.

Predpremierni ogled dokumentarca bo uredništvo slovenskih programov Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino predstavilo tudi v Ljubljani, in sicer v torek, 20. marca 2018, ob 17. uri v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije (Cekinov grad v Tivoliju).

V okviru slovenskih programov na omrežju RAI 3 bo folm na sporedu v nedeljo, 18. marca 2018, bis po televizijskem dnevniku, ob 20.50. Ponovitev pa bo v četrtek, 22. marca 2018, vedno ob 20.50.