John C. Lennox: Bog ni Bog vrzeli

John C. LennoxJohn C. Lennox, britanski matematik in filozof, profesor na Oksfordski univerzi, je včeraj z odličnim – jasnim, logičnim in duhovitim – predavanjem “Higgsov bozon – bog vrzeli?” dodobra napolnil Linhartovo dvorano v Cankarjevem domu.

Nekaj zanimivih citatov:

“Bog ni ‘Bog vrzeli’ pač pa avtor celotne predstave. Bog je vesolje ustvaril in ga ohranja stalno pri življenju. Brez njega fiziki nimajo česa proučevati. Bog je torej Stvarnik tako koščkov vesolja, ki jih ne razumemo, kot koščkov, ki jih.”

“Higgsov bozon: Higgs ga je predvidel, CERN ga je odkril, Bog ga je ustvaril.”

“Higgsov delec je relevantnejši od Boga pri vprašanju o tem, kako vesolje deluje, ne pa pri vprašanju, zakaj vesolje obstaja.”

“Predstavljati si boga kot boga vrzeli ima posledice v tem, da nas zmotno sili, da izbiramo med Bogom in znanostjo, med Bogom in fizikalnimi zakoni.”

Predavanje je bilo že vnaprej prevedeno ter natisnjeno in so ga vsi udeleženci prejeli ob vhodu v dvorano. Hvala društvu ZVEŠ (Zveza evangeličanskih študentov), ki se ukvarja s kulturo kreativnega, kritičnega in osebnega branja Svetega pisma, za organizacijo perfektnega predavanja. Društvo namerava prevesti Lennoxovo knjigo “God’s undertaker: Has science buried God?”, ki bo kmalu na voljo v naših knjigarnah.

Foto: Aleš Čerin