J. Dežman v pismu M. Cerarju: Neprimeren razpis za prenos posmrtnih ostankov iz rova sv. Barbare

huda_jama2Nerazumen in nestrokoven razpis za prenos posmrtnih ostankov že izkopanih umorjenih iz rova sv. Barbare iz plastičnih gajbic v krstice.

Novinarji me že ves dan sprašujejo, za kakšen namen je Vlade RS na včerajšnji seji namenila 90.000 € za ureditev stanja posmrtnih ostankov v rovu sv. Barbare v Hudi jami.

Potem, ko sem se dal informirati, Vas moram opozoriti, da je razpis, s katerim naj bi potrošili ta denar, neizmerno norčevanje iz strokovnih standardov in tudi iz državnega denarja.

Naj omenim samo nekaj pomanjkljivosti, zaradi katerih je treba ta razpis nemudoma razveljaviti.

Omenjeno je, da naj bodo krstice iz inoksa. To je tako drago, da 90.000 € ne bi bilo dovolj niti za krstice. Pa so tistim, ki so pripravljali razpis, kompetentni ljudje povedali, da je dovolj dober material eloksiran aluminij. Druga kompetentna oseba pa meni, da je možna tudi pocinkana pločevina.

Zahteva se 900 krstic, čeprav individualiziranih skeletov verjetno ni več kot 500. Posmrtni ostanki blizu 400 umorjenih pa niso individualizirani in bi jih bilo treba shraniti drugače.

Za tkiva, ki so v procesu razpadanja odpadla od kosti, zahtevajo, da se jih hrani v menda plastične sode. Nič pa o tem, kaj potem z njimi?

Mnogo ljudi domneva, da imajo svojce, ki so bili umorjeni v rovu sv. Barbare. Verjetno so trenutno izkopani umorjeni Slovenci, pripeljani iz Teharij. Imamo pričevanja o skupini deklet, ki so jih od tam odpeljali v smrt. Možno je, da so to dekleta, ki so jih raziskovalci našli v rovu sv. Barbare. Zato bi bilo nujno, da bi pri prenosu posmrtnih ostankov določili ženske posmrtne ostanke in jih vzorčili za morebitno identifikacijo. Ali ima kdo pravico to preprečiti?

Spoštovani dr. Miro Cerar, prosim vas, da zahtevate razveljavitev razpisa in pripravo novega v skladu s spoštovanjem človeškega dostojanstva umorjenih in njihovih svojcev, v spoštovanju strokovnih standardov in v zaščito metanja proračunskega denarja v hudo jamo nespameti in voluntarizma.

Ponovno vas v pričakovanju Vašega odgovora lepo pozdravljam.

Jože Dežman

predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč