J. Bartolj, blog: Obeležje JBTZ izginilo

Ponoči so na Roški cesti ukradli spominsko obeležje afere JBTZ.

Ni kaj, to je nedvomno dejanje vredno herojev. V temi noči so pojavili uporniki, nasledniki najbolj avantgardnih NOB-jevcev, gotovo kot kakšno društvo PGC, ki je po temeljitem premisleku spoznalo svojo skrivno misijo. Mislim, da lahko krivce za to dejanje policija išče med udeleženci stožiškega OF-arskega mitinga, kjer so udeleženci jasno povedali, kaj si mislijo o samostojni slovenski državi in po čem se jim kolca.

Spomnim se kako so bili nekateri užaljeni, ko so se pojavile pobude, da bi umaknili spomenike nekdanjega totalitarnega sistema, ki jih je kar nekaj. Od spomenika revolucije, pa lajajočega Kidriča in Kardelja v množici brezimnih likvidatorjev, vosovskega likvidatorja pred Slavijo… »Ne, tega pa ne smemo storiti, to je ja naša zgodovina in narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, ni vreden prihodnosti…«, so nas takrat napadali tisti, ki so uspeli zaustaviti demokratične spremembe na pol poti.

In kaj lahko rečemo zdaj? Smo zdaj kaj bližje svoji prihodnosti, ali bi nekateri radi le spolirali našo preteklost in jo naredili lepo, kot sliko Doriana Greya? Ne bo šlo… Za njeno na zunaj spolirano ostjo se skriva več kot gnila notranjost. In Edvard Kardelj pač ni nič drugega kot tat, ki si je prisvojil znanstveno delo nekoga drugega in morilec, ki je pod depešo 25. junija 1945, pozval k hitrejšemu »čiščenju« političnih nasprotnikov.

Slovenci smo takim praksam leta 1990 odločno rekli NE! Na prva mesta smo postavili svobodo, demokracijo, človekove pravice in jasen upor totalitarni logiki. Zaradi tega so bili nekateri obsojeni pred vojaškim sodiščem, v tujem jeziku in konec koncev so kazen tudi odsedeli. Pomnik tega je bilo obeležje na Roški. Zdaj ga ni več.

Več: blog Radia Ognjišče