Izjava Zbora za republiko pred predsedniškimi volitvami

V izjavi za javnost dr. Lovro Šturm, predsednik Zbora za republiko opozarja na pomen ocenjevanja dosedanjega neodgovornega ravnanja dveh predsedniških kandidatov v obdobju 2009 – 2011, ko je bil g. Pahor predsednik Vlade in dr. Türk predsednik republike, Slovenija pa se je letno zadolževala za rekordnih 6– 7% BDP.

V izjavi nato dr. Šturm  nadaljuje: “Ne samo, da je tako zadolževanje gospodarsko nevzdržno, ampak prestavlja tudi prelomitev danih obvez in pogojev, pod katerimi smo lahko prevzeli Evro. Z Maastrichtskim sporazumom, h kateremu smo kot država slovesno pristopili, je jasno določeno, da mora biti proračun srednjeročno izravnan, v posameznem letu pa lahko njegov primanjkljaj doseže največ 3% BDP. Slovenija je ta določila in sprejete obveze jasno prelomila. Mejo 3% smo za več kot 100% presegli v treh zaporednih letih. Za to, da smo prelomili naše obveze do naših partnerjev v EU, bi morala dr. Türk in g. Pahor kot nosilca najvišjih političnih funkcij v tem času prevzeti objektivno odgovornost. Prevzem objektivne odgovornosti v vsaki delujoči demokraciji jasno pomeni odstop s politične funkcije in odpoved kandidaturi zanjo. Zavedati bi se morala, da je med napakami in prelomom obljub finančne narave in goljufijo le majhen razkorak. Navidezno kupovanje socialnega miru je tako državo pripeljalo v položaj zategovanja pasu, če nočemo, da izgubimo finančno in gospodarsko suverenost po vzoru Grčije in Španije.”

Predsedenik Zbor za republiko tako v zaključku pozove državljanke in državljane naj razmislijo o dosedanjih političnih rezultatih vseh treh kandidatov in se odločijo kdo je vreden njihovega glasu.

Vir: Zbor za republiko