IZJAVA DNEVA, Andrej Perko: “Možna zloraba – čeprav v imenu t.i. zabave”

Foto: 24kul.
Foto: 24kul.

POP TV je najavil novo oddajo Hipnoza: dobra zabava, sodelujoče pa vabi z obljubo visoke denarne nagrade.
Tako oddajo opisujejo na spletni strani 24ur.com:
“Vsak teden bo skupina tekmovalcev v oddaji tekmovala v preprostih nalogah za denarno nagrado. Sliši se povsem preprosto, ampak tekmovalci bodo pri tem hipnotizirani. In popolnoma preproste naloge bodo postale pod hipnozo izjemno težavne. Kar naenkrat bodo tekmovalci sami sebi ovirali pot do denarne nagrade. Zabavali pa se ne bodo samo gledalci, ampak tudi tekmovalci, ko bodo gledali svoje zabavno obnašanje pod hipnozo.”

V prijavnici za sodelovanje na oddaji ustvarjalci še zapišejo, da bodo sodelujoči “v varnih rokah in pod strokovnim nadzorom priznanega mojstra hipnoze”. O etičnosti in dopustnosti tovrstne oddaje smo za mnenje povprašali psihologa dr. Andreja Perka.

Andrej Perko

Takšne oddaje so samo odraz današnje zgubljene družbe, ki “hlepi” po zabavi, ki niti ni zabava. Hipnoza je tehnika, s katero se ni za igrati, kajti v ozadju je človek. Gre za vprašanje dostojanstva človeka (le kakšni ljudje se bodo odločali za poskusne zajčke?) in etičnosti, ko bo zelo hitro prestopljena meja in možna zloraba – čeprav v imenu t. i. zabave. Hipnoza naj se uporablja kot terapevtska tehnika pomoči ljudem v težavah in naj se jo ne zlorablja!