Iz »Hudih jam« v svetlobo – z novo kulturo spominjanja

VABILO. Kmalu bo minilo 23 let od prvih svobodnih volitev v Sloveniji. Kljub uspešnim korakom na poti svobode in demokracije nekatera pomembna vprašanja iz slovenske polpretekle zgodovine še niso razjasnjena in kot taka hromijo družbeni razvoj. Odprto in iskreno iskanje resnice ter pogovor o krivicah, žrtvah in storilcih iz prejšnjih nedemokratičnih časov še vedno pogosto ovira »prtljaga« iz takratnih časov.

Socialna akademija, nemška ustanova Haus am Maiberg in Študijski center za narodno spravo želijo z mednarodno okroglo mizo pospeševati razvoj kulture spominjanja, ki temelji na zdravljenju ran ter stremi k družbeni in narodni integraciji. V središču tovrstne kulture sta vrednoti človekovega dostojanstva in resnice. Ta kultura zagotavlja družbeni prostor, v katerem lahko žrtve izpovejo svoje travme, ki jih javnost opazi in prizna; to je tudi prostor, v katerem lahko storilci javno priznajo svojo krivdo in izrazijo kesanje za svoja dejanja, ki jih je zaradi družbeno-politične odgovornosti prav tako treba ohranjati v spominu. Z empatično soudeležbo družbe v spominjanju žrtev in z obredi obžalovanja se zmanjšuje negativna sila travm in breme krivde.

Okrogla miza je del projekta študijskega obiska gostov iz Nemčije, ki ga ob podpori nemške Zvezne centrale za politično izobraževanje in Robert Bosch Stiftung organizirata Socialna akademija in Haus am Maiberg. Gostje bodo poleg Ljubljane obiskali še Maribor, Celje in Bled, si ogledali Bazo 20 v Kočevskem rogu in množično grobišče v Hudi jami ter se srečali s predstavniki različnih institucij.

Tako Vas Socialna akademija, nemška izobraževalna ustanova Haus am Maiberg in Študijski center za narodno spravo vabijo na okroglo mizo z naslovom IZ »HUDIH JAM« V SVETLOBO – Z NOVO KULTURO SPOMINJANJA.

Kje: Galerija Družina, Krekov trg 1, Ljubljana. Kdaj: v sredo, 20. marca 2013, od 10.00 do 12.00.

Na okrogli mizi bodo svoja razmišljanja o predelavi travmatične preteklosti predstavili strokovnjaki iz Slovenije in Nemčije: prof. dr. Tomaž Erzar, doc. dr. Tamara Griesser – Pečar in Benedikt Widmaier. S tem dogodkom želimo prispevati k izmenjavi izkušenj in intenzivnejšemu slovensko-nemškemu dialogu na tem področju, saj smo prepričani, da se lahko veliko naučimo drug od drugega.

Ob nedavnem spominu na odkritje množičnega grobišča v Hudi jami se je pokazalo, da temine nasilja nedemokratičnih režimov v preteklem stoletju še vedno bremenijo slovensko narodno in državno skupnost. Nemčija je s predelavo nacističnega in komunističnega nasilja na svojih tleh ter s svojo kulturo spominjanja na te dogodke v tem pogledu dober zgled za druge države. Zato želimo v dialogu s slovenskimi in nemškimi strokovnjaki osvetliti poti, po katerih se lahko narodne in državne skupnosti rešijo iz temin travmatične preteklosti.

Slovensko-nemško tolmačenje je zagotovljeno. Vljudno vabljeni!