Ius-info: Glasovanje za 10 najvplivnejših pravnikov 2015

Na portalu IUS-INFO letos poteka že petnajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov« in z iztekom prvega dela glasovanja je že znan krog finalistov. Med dvajsetimi pravnicami in pravniki, ki so bili največkrat predlagani, bodo obiskovalci portala izbrali deset najvplivnejših v letu 2015. Izbranci bodo na sklepni okrogli mizi predstavili svoja mnenja o aktualnih družbenopolitičnih temah v Sloveniji.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO se je 7. oktobra začel tradicionalni, letos že petnajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki utečeno poteka v dveh delih. V prvem delu izbora, ki se je končal 30. oktobra, so obiskovalci in uporabniki portala predlagali slovenske pravnice in pravnike, ki so vidno zaznamovali leto 2015.

Organizatorji izbora so prejeli več kot 100 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju uporabnikov portala posebej prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. Med finalisti je nekaj pravnikov, ki jih doslej v izboru nismo srečevali, pa so v letošnjem letu vidneje zaznamovali slovenski pravni, medijski ali politični prostor, še vedno imajo močan vpliv pravniki z akademskega področja, med finaliste pa se znova uvrščajo tudi odvetniki, sodniki in tožilci.

Med dvajset največkrat predlaganih pravnic in pravnikov, ki se bodo potegovali za naziv 10 najvplivnejših pravnikov 2015, so se uvrstili (po abecednem vrstnem redu):

Matej Avbelj, dr. Marko Bošnjak, dr. Miro Cerar, dr. Janja Hojnik, ddr. Klemen Jaklič, dr. Igor Kaučič, dr. Erik Kerševan, mag. Goran Klemenčič, dr. Rajko Knez, mag. Jože Kozina, mag. Matevž Krivic, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, dr. Ernest Petrič, Nataša Pirc Musar, Lucija Šikovec Ušaj, dr. Andraž Teršek, dr. Verica Trstenjak in dr. Lojze Ude.

V drugem delu izbora, ki bo potekal do srede, 18. novembra, do 12. ure, bo vsak glasovalec lahko oddal svoj glas za enega izmed dvajsetih predlaganih pravnic in pravnikov, pri tem pa bo lahko dodal tudi vprašanje za izbranega kandidata. Po preštetju vseh glasov bodo znana imena 10 najvplivnejših pravnikov v letu 2015.

V lanskem izboru je svoj glas oddalo rekordno število obiskovalcev portala, in sicer kar 4.332.

Uvrstitev med 10 najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo tako v pravni kot tudi širši javnosti in družba IUS SOFTWARE, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo vseh deset povabila na okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje.

Na slovesnosti, ki bo na začetku decembra v ljubljanskem Hotelu Lev, bodo najvplivnejši slovenski pravnice in pravniki prejeli priznanja ter v razpravi predstavili svoje poglede na različne aktualne teme in dogodke v slovenskem političnem, gospodarskem in družbenem okolju. Tako kot vsako leto pričakujemo zanimivo in polemično razpravo.