Hokejisti Acronija na Sveti Gori

Hokejisti Acroni Jesenic imajo na Primorskem veliko simpatizerjev. Tudi zato so se radi odzvali povabilu na romanje v Marijino baziliko na Sveti Gori pri Gorici in prejmejo blagoslov za pogumno vztrajanje na svoji osebni in hokejski poti. 18. oktobra so obiskali Kostanjevico, kjer jim je gvardijan, pater David Šrumpf, pokazal grobnice Bourbonov in knjižnico. Naslednja postaja je bila Sveta Gora, kjer jim je brat Ambrož Požun predstavil zgodovino cerkve, pater Bogdan Knavs pa se je posvetil duhovni dimenziji športa in športnikov.

Cerkev se zanima za šport, ker se zavzema za človeka, človek pa je tisti, ki ustvarja šport. Zato je po več evropskih državah (Italija, Španija, Hrvaška) nekaj povsem običajnega, da je član športne ekipe tudi duhovnik. Še posebej to velja za nogomet. Pogosto lahko opazimo nogometaše, ki se v kakšnem pomembnem trenutku tekme tudi pokrižajo in se ne sramujejo svoje vere. Duhovna dimenzija je ena od dimenzij človeka, za katero pa mora biti poskrbljeno ravno tako kot za druge. Tako so v tujini duhovniki športnikom na voljo za duhovne pogovore, maše, duhovne vaje, romanja … Včasih je duhovnik tudi sokomentator televizijskega prenosa na tekmi.

Vse to je za nas Slovence nekaj novega, zato je obisk celotne ekipe Acroni Jesenic na Sveti Gori pionirsko dejanje. Pater Bogdan se je v svojem nagovoru moštvu zahvalil za pozitivno vlogo, ki jo imajo kot vzorniki današnje mladine. Spomnil jih je, kako je pomembno, da v vsako tekmo vložijo veliko truda, da so korektni do sodnikov in navijačev. Vendar so kot športniki vedno pod budnim očesom javnosti, zato prav tako pa ni vseeno, kako se obnašajo, ko niso na ledeni ploskvi. Po blagoslovu se je srečanje zaključilo s sproščenim klepetom in z okusnim okrepčilom.