Je reiki okultizem?

reiki

Mnogi prisegajo na klasično medicino, so pa tudi takšni, ki se njenim ustaljenim metodam rajši izogibajo in prisegajo na zdravo prehrano, spet drugi pa se rajši poslužujejo homeopatije, akupunkture, bioenergije, joge in podobnih meditativnih tehnik, ki naj bi med drugim posegale na področje duhovnosti, zato vzbujajo pomisleke, še zlasti predstavnikov Cerkve. Prav tako se najdejo takšni, ki priznavajo, da gre za nateg, saj so bili v dobri veri in želji izboljšati svoje zdravje nizkotno opeharjeni. Ljudem je sicer bolj poznana bioenergija, medtem ko reiki ostaja skrit v senci neznanja.

Kaj je reiki?

Poznavalci reiki opisujejo kot sistem zdravljenja s pomočjo življenjske energije. Beseda je sestavljena iz dveh delov, prvi je »rei« in drugi »ki« ter ima japonski izvor, saj ima tudi sama tehnika enake korenine. Natančen prevod iz japonščine v slovenščino predstavlja kopico težav, saj je vsak jezik tesno prepleten z določenim kulturnim izročilom.

Je s to energijo ozdravljal tudi Jezus?

Poenostavljeno bi »rei« lahko prevedli kot nekakšno »praenergijo«. »Ki« pa pomeni energijo prisotno v vseh živih bitjih, torej rastlinah, živalih in ljudeh. Tako bi »rei« in »ki« skupaj lahko prevedli kot »duhovno vodena življenjska energija«. Nekateri ljudje pravijo, da gre za moč s katero je ozdravljal tudi Jezus, vendar pa katoliška cerkev takšnemu prepričanju nasprotuje.

Kako se je vse skupaj sploh začelo?

Ustanovitelj tega sistema je japonski menih Mikao Usui, vendar ni povsem znano ali gre za originalno metodo, ali pa nadaljevanje nekega že obstoječega sistema, ki bi lahko imel celo tibetanski izvor. Začetnik se je rodil leta 1865 na Japonskem, njegovo smrt pa se datira v leto 1926. Po nekaterih starejših virih naj bi bil celo krščanski duhovnik živeč v mestu Kyoto, kar pa novejša dognanja prištevajo med legende in ga pripisujejo neki budistični šoli.

Doživel je veličastno razsvetljenje

Na gori Kurama je v nekem trenutku doživel duhovno razsvetljenje, nato pa začel ozdravljati ljudi. Leta 1911 je ustanovil združenje Usui Reiki Ryoho Gakkai, v okviru katerega je poučeval svoje učence, istega leta pa odprl še kliniko v japosnki prestolnici. V času svojega življenja je znanje predal preko 2000 učencem, ki so njegovo metodo ponesli v svet.

Kako poteka zdravljenje?

Gre za metodo ozdravljanja s polaganjem rok, pacient ob tem navadno leži. Zdravilec nanj pritisne obe roki in vanj sprošča energijo. Te morajo biti sicer položene na točno določena mesta, ki se imenujejo »reiki položaji«, vendar pa se jih ne pritiska na telo, ampak gre kvečjemu za dotik, pa tudi ta ni vselej potreben. Zdravljeni energijo občuti kot toploto ali mravljince, in sicer na delu telesa, ki je kuraciji izpostavljen. Možna je tudi kombinacija terapije s pomirjajočo glasbo, ali celo dragimi kamni oziroma kristali. Proces se začne pri glavi in nadaljuje proti nogam. Prakticira se tudi samozdravljenje s pomočjo te metode.

Zaradi domnevnega »obsevanja z Luciferjevim žarčenjem« potrebovala eksorcista

Mnogi ljudje sicer prisegajo na pozitivne učinke tovrstnega zdravljenja, vendar pa je veliko takšnih, ki so imeli zaradi te terapije grozovite nevšečnosti. V javnosti se pojavljajo tragične zgodbe oseb, ki jim uradna medicina ni uspela olajšati trpljenja. Da bi izboljšali svoje počutje, so se poslužili reiki, kar pa je njihovo zdravstveno stanje le še poslabšalo. Tako so neko žensko, po opravljeni terapiji poleg obstoječih bolečin doleteli novi problemi, med drugim kljuvanje v hrbtu ter nepojasnjene pekoče bolečine na obrazu. Iz težav ji je pomagal šele izganjalec.

Šarlatani se udinjajo kot zdravilci

Podobne travme opisujejo tudi številni drugi ljudje, ki med težavami navajajo povišan srčni utrip, bolečine v želodcu in kljuvanje v prsih ITD. Zato so mnogi verniki prepričani, da je reiki povezan z demonskimi silami, medtem ko nekateri drugi ljudje opozarjajo na to, da je na trgu veliko šarlatanov, ki povzročajo škodo pacientom in črnijo javno podobo te vzhodnjaške metode.

Stališče Cerkve

V Cerkvi se pojavlja precej kritik na račun »božanskosti« izvora t. i. »življenjske energije«. Razlog se skriva v tem, da Bog v krščanstvu ni energija, marveč je oseba in tudi »ki« ali »prano« ni mogoče enačiti s Svetim duhom, ki je prav tako ena od Božjih oseb. Tako se koristnikom metode reiki očita sinkretizem – to je enačenja krščanskega Boga z raznimi silami. Nekateri tovrstno metodo celo razumejo kot belo magijo in prištevajo k okultizmu.

Stališče uradne medicine

Uradna medicina sicer poudarja, da gre za alternativno metodo zdravljenja in spada pod psevdoznanosti, a se vkljub temu uporablja v nekaterih bolnišnicah, kjer sicer poteka zdravljenje z uradno medicino, toda predvsem kot dodatek. Njegovo uporabo se utemeljuje z željo pacientov samih in velja za dopolnilo, še zlasti pri lajšanju bolečin obolelih za rakom. Tovrstnih tehnik se ponekod učijo celo študentje medicine.