Godnič si je prislužil ovadbo

MSi, podmladek Nove Slovenije, je v petek vložil kazensko ovadbo zoper satiričnega igralca Iva Godniča. Očitajo mu širjenje nestrpnosti do drugače mislečih, pozivanje k nasilju ter omalovaževanje zločinov zoper človečnosti zaradi njegovih izjav v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija.

Znani imitator Josipa Broza – Tita Ivo Godnič je v ponedeljkovi oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija dejal, da ima sodeč po rezultatih ankete o Titu kot pozitivni ali negativni osebnosti več kot 90, 92 odstotkov prijateljev in zaveznikov, kar se Tita tiče. “Teh osem bomo pa … saj zdaj so sveto Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste. Temu se reče sarkazem, ironija,” je dejal.

/ … /

“Ni odveč poudariti, da je Huda Jama, kjer so povojne komunistične oblasti pobile več tisoč ujetih moških in žensk in nekatere žive zmetale v jamo, simbol groze in slovenski holokavst za desettisoče svojcev in celotno državo in da se je v civiliziranih družbah že davno uveljavila nična toleranca do kakršnih koli nepietetnih omemb množičnih morišč,” poudarjajo v združenju. (op. Združenju publicistov in novinarjev).

Nadalje pojasnjujejo, da se je to pred kratkim pokazalo tudi v primeru danskega režiserja Larsa von Trierja, ki so ga zaradi šale, da je nacist, nagnali iz Cannesa.

/ … /

Oglasila se je tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Miša Molk, ki pravi, da je Ivo Godnič v nadaljevanju res posebej izpostavil, da se temu reče sarkazem, ironija. “Takšno posebno opozorilo je bilo tudi potrebno, česar se je Ivo Godnič očitno zavedal. Kontekst, v kakršnem je bila izjava izrečena, namreč ni ravno primerek posrečenega in prepričljivega satiričnega momenta, zato ga je lahko za silo rešil le avtorjev podnapis, za kaj naj bi šlo.”

“Kogar je izjava prizadela, ima prav tako pravico glasno izraziti svoje stališče. Skoraj nemogoče pa bi bilo zagovarjati mnenje, da Ivo Godnič ni prestopil meje spodbujanja sovraštva, nestrpnosti in zmanjševanja pomena hudih kaznivih dejanj zoper človečnost,” še meni Molkova.

Več: Reporter in MMC RTV SLO