Fraktal Slovenije

Fraktal, foto: Wikipedia.
Fraktal, foto: Wikipedia.

Lahko bi rekli, da sem naiven ali pa vsaj dobro misleč. Težko verjamem, da se dogajajo vse možne lumparije in, da tisti, ki imajo moč lahko v svoji kuhinji skuhajo vse, skoraj vse kar si zamislijo. Všeč pa so mi tudi fraktali. Vsak delček fraktala skriva v sebi celoto. Če poznaš delček, veš vsaj približno, kako izgleda celota. Nekaj časa nazaj sem doživel takšen delček in sedaj mi je precej neprijetno, če je celota res podobna temu delčku. Bojim se, da je.

V nekem lokalnem športnem klubu so organizirali srečelov. Vemo, kako je z dobitki. Veliko takih, ki so za večino brez vrednosti – skratka dodatna krama, ki jo nekam odložijo in kar nekaj takih, ki precej presegajo vrednost srečke.

Nekaj malih vplivnežev je izdajalo dobitke. Ko so odkrili kakšen za njih vreden dobitek, so hitro napravili menjavo, prispevali vrednost srečk in dobitek je bil njihov. Ko so po dobitke prihajali njihovi so poskušali najti nekaj vrednega zanje. Ko so prišli po dobitke drugi, pa je seveda vse bilo odvisno od njihove sreče.

In potem so bili veliki. Eden velikih je priskrbel dobitek, ki je postal glavna nagrada in vsi so si ga zelo želeli. Čeprav ni sodeloval neposredno pri srečelovu, je srečko za glavni dobitek do zadnjega imel pri sebi. Ko je srečka prišla v obtok, je ta ista oseba kupila vse preostale srečke in dobila glavni dobitek. Vsi, ki so si ga želeli, pa so se lahko obrisali pod nosom. Dobitnik glavne nagrade je požel precej javnega navdušenja, v smislu:

Poglej ga frajerja. Odgovori na morebitne očitke pa so bili: “Saj bi vsak lahko to naredil.” NE, ne bi mogel! Ni imel vsak pravih informacij in ne more si vsak privoščiti približno 100 EUR za nakup preostalih srečk.

Ne morem reči, da se je dobitnik prve nagrade materialno okoristil. Ne morem trditi, da ni ravnal tako, kot je menil, da je prav. Dejstvo pa je, da je nekdo dobil to, kar so vsi želeli in ostali niso niti imeli realnih možnosti , da bi glavni dobitek dobili.

In to se dogaja v Sloveniji. Tisti, ki imajo prave informacije, jih na veliko izrabljajo sebi v prid. Navaden državljan, četudi ima interes in sposobnosti in možnosti na papirju, za nekatere “dobitke” sploh možnosti nima. Veliko več državljanov pa ima nekaj malega informacij, ki jih uporabi tako, da si pridobi nekaj dobitkov, ki zopet niso na voljo tistim, ki so od korita še bolj oddaljeni.

Kar je še huje: večini se to zdi normalno in nič narobe. Priložnost je potrebno izkoristiti. Srečelov ima preprosta, jasna, večkrat res nenapisanih pravila. Vsi jih poznamo. V tej preprosti igri, kjer vseeno gre za nepomembne in malo vredne dobitke, je toliko nespošovanja teh pravil. Težko si predstavljam, kaj vse se dogaja tam, kjer so dobitki res vredni. In kjer ne gre za materialne dobitke. Kjer gre za delovna mesta in ni nobene garancije, da jih zasedejo najbolj sposobni. Kjer gre za razpise za sofinaciranje projektov in kjer ni nobene garancije, da ne bo večina tega denarja končala izven projekta. In kjer gre za sprejemanje zakonov in ni zagotovila, da niso sprejeti le zato, da bi pomagali določenim posameznikom ali skupinam.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.