Frakcija rdeče armade

Frakcija rdeče armade (Rote Armee Fraktion) je bila teroristična skupina, ki je delovala v Zvezni republiki Nemčiji med letoma 1968 – 1998. Januarja 1968 sta Gudrun Ensslin in Andreas Baader zasnovala levo radikalno teroristično skupino RAF, ki je dodobra pretresla takratni evropski družbeni prostor. Frakcija je nastala iz treh različnih levo usmerjenih skupin: RAF, Gibanje 2. junij in Revolucionarne celice. Ta gibanja so generirali takratni politični dogodki, kot veliki vse-evropski študentski protesti, obisk iranskega šaha Reze Pahlavija v Berlinu, Vietnamska vojna itd., v ozadju pa je za vsemi temi gibanji stala vzhodno-nemška obveščevalna služba STASI.

Kmalu po dveh velikih požarih v trgovskih centrih (02. 04. 1968) je policija aretirala in zaprla štiri vodilne teroriste. Andreasa Baaderja so 02. 04. 1970 ponovno aretirali, vendar sta ga Gudrun Ensslinova in »legendarna« Ulrike Meinhof s še dvema sodelavkama, 14. maja 1970 rešili iz zapora. To je uradni datum ustanovitve teroristične skupine RAF.

Po tej akciji je RAF postala še bolj agresivna, Ensslinova pa je postala ena najbolj iskanih teroristk v Nemčiji. Aretirali so jo junija 1972 v Hamburgu. Še prej so z velikem strelskem obračunu v Frankfurtu junija 1972 aretirali Baadra. Pripadniki RAF so ju večkrat poskušali rešiti iz zapora, vendar neuspešno. Zato so 05. 09. 1977 ugrabili pomembnega industrijalca Hansa Martina Schleyerja, 17. 10. 1977 pa so a pomočjo Arafatovih Palestincev, ugrabili Lufthansinovo letalo. Ker vse to ni zaleglo za izpustitev Ensslinove in Baaderja, so pripadniki RAF za kazen ubili Schleyerja in ga pustili v prtljažniku avtomobila nekje v Franciji. Naslednje jutro so v celicah našli ustreljenega Andreasa Baaderja in obešeno Gudrun Ensslin. Uradno policijsko poročilo je obe smrti označilo kot samomor, velika verjetnost pa je, da so ju ubili policisti.

 Teroristična skupina RAF je v 30 letih delovanja ubila 34 ljudi, med katerimi je bilo veliko nenamenskih žrtev, kot so bili telesni stražarji ali vozniki avtomobilov. Pri tem pa tudi vloga kasnejšega nemškega zunanjega ministra Joschka Fischerja v Shroderjevi social-demokratski vladi (1998 – 2005), še ni povsem pojasnjena, saj je znano, da je bil precej nasilniške narave.  Po vseh teh dogodkih je tiskovna agencija Reuters,  20. aprila 1998 prejela faks s sledečo vsebino v nemškem jeziku, ki se v prevodu glasi: “Skoraj 28 let nazaj, 14. maja 1970, je v boju za osvoboditev nastala Frakcija Rdeče armade. Danes ta projekt končujemo. Urbana gverila v obliki RAF je zgodovina!”

Foto: Wikipedia