Feministični sindrom prve dame Slovenije

Zelo nerada sem začela pisati tale članek, saj sem v resnici tudi sama emancipirana ženska. Prvič sem se srečala s to temo 1979 (mislim, da je leto pravo, na srečanju je bila tudi gledališka umetnica Mateja Koležnik), ko smo imele ob 8. marcu na nekem srečanju s političarko Vido Tomšič pogovor o ženski enakopravnosti. Kolikor se spomnim, je bil ta sestanek v palači sindikatov v Dalmatinovi v Ljubljani.

Na pogovoru me je najbolj presenetila neka starejša gospa z notranjsko govorico, pisateljica Minka Krvina, ki je brez dlake na jeziku obsodila komunistično  žensko emancipacijo. Ker smo bile vse začudene, razen Tomšičeve, ki gospe sploh  ni nasprotovala, sem pozneje večkrat razmišljala – in se spraševala – ali so marksistične feministke iskreno za žensko emancipacijo.
Zdaj, ko gledamo, kako bodo prav kmalu v vseh vrhovih vodenja zahodne družbe same marksistične feministke, mi je jasno, da sta  gospa kulturna delavka in Tomšičeva zelo dobro vedeli, o čem se pogovarjata.
Dejstvo je, da so z emancipacijo v zahodnih družbah ženske prevzele moške vloge. Zahod ima torej skoraj samo še moške. Družbeno ravnotežje tiste vrste, ki ga zahteva zahodna družba, če hoče delovati, že tisočletja, je porušeno. Morda bo nastala nova civilizacija, absolutno moška, ki jo bodo obvladovali predvsem moški v ženskem telesu.
Zdi pa se mi, da tudi iz tovrstnega družbenega neravnovesja izvira silna potreba propagande po večkratni menjavi spola, kot sem brala, celo vsako leto. Kakorkoli, ženske so prevzele že vse moške vloge, tudi oplojevanje (seveda umetno). Moški, zaradi tega nič manj inteligentni, kot so bili skozi vso zgodovino, pa so šele zdaj odkrili, kako udobno je živeti brez neprestanega ukazovanja in vodenja. Koliko ustvarjalnih možnosti nudi zavetje v družini, svobodno razmišljanje brez obveznosti do svojega vodilnega mesta v družbi. Tako se je vloga spolov zamenjala. Žal pa za družbo to ni najbolje. Ker moški zaradi prisilnega odhoda v zapeček niso nič manj inteligentni, kot so bili skozi vso zgodovino, ženske pa tudi niso zaradi emancipacije nič bolj inteligentne, kot so bile skozi vso zgodovino, je svet ostal brez nujno potrebnih VIZIJ, kako vsaj za silo ohraniti življenje na zemlji. Ženske v moških vlogah se zaman izgovarjajo, da so jim moški prepustili na planetu pravo štalo. Ampak štale so bile v vsej zgodovini. Pa so moški iz njih vedno skidali vsaj toliko gnoja, da je človeštvo vendarle nekako preživelo. Zdaj, v razcvetu ženske emancipacije, pa se zahodna civilizacija in kultura sesuvata kot hišice iz kart. Da Zahod razpada, odkar ga  – brez vizije – vodijo ženske. Tudi v Sloveniji. Nikoli ne bi prej verjela, da za Kučana kmalu ne bo glavna nadloga Janša, ampak Tina, ki je gladko prevzela vodenje vlade, z njenim predsednikom vred. Za zdaj se Kučanov klan samo še čudi.
Da, Vida Tomšič se  je v resnici strinjala z gospo kulturno delavko. Navsezadnje je bila Tomšičeva učenka Angele Vode, vrhunske intelektualke, a zelo zmerne feministke, še posebno v primerjavi z današnjimi pojmovanji zahodnega feminizma. Ker sem obe – Vodetovo in Tomšičevo osebno poznala, sem trdno prepričana, da se ne bi strinjali z vsemi pretiravanji današnjih feministk, še najmanj pa s prvo damo Slovenije.
Frančiška Buttolo