F. Zabukošek: V imenu civilne pobude Teharje, spomenik genocida in katarze

Foto: Aleš Čerin.
Foto: Aleš Čerin.

Z debate na občnem zboru društva Nova slovenska zaveza

V imenu civilne pobude Teharje, spomenik genocida in katarze nastopim kot tretji govorec po predstavitvi resolucije Nove slovenske zaveze o vprašanjih slovenske zgodovine in sprave slovenskega naroda.

Najprej izrečem podporo in soglasje za resolucijo Nove slovenske zaveze o zgodovini in ljudski spravi. V duhu državljanske situacije, kjer ima moč kontinuitetna revolucionarna avantgarda, želim ljudi spodbuditi v državljanski ponos.

Povem, da smo Slovenci ljudstvo in ne narod in da je ljudstvo pripomoglo, da imamo državo. Beseda narod se je uveljavila kot revolucija in NOB kot taka je bila prevara in stran pot. V tem smislu povem, da sem pred 20. Leti škofu Grmiču povedal, da so zmagovalci ob koncu vojne danes poraženci in da so takratni poraženci današnji zmagovalci po padcu berlinskega zidu.

V tem smislu predlagam, da se sprejme pokop človeških ostankov iz morišč kot pot v procesu sprave, ki ni nikoli končan, ampak je to trajna naloga. Seveda se razume pokop kot je v skladu z krščanskimi vrednotami v resnici in spoštovanju človeškega življenja, za kar ne potrebujemo zakona. Pot je smisel in rešitev za spravo, ki nima konca, zato ne more biti izsiljena in zaukazana, ampak je možna le prostovoljna v duhu priznanja in opravičila, kesanja in odpuščanja. V tem smislu sledi pravna ureditev zločinskih dejanj, ki ne zastarajo.

Vse to bo možno, če bo celotna pomladna stran z civilnimi pobudami pridobila moč z vztrajnostjo in slogo. To vidim v gibanju Resnica in sočutje z okroglimi mizami, Komisiji za prikrita grobišča-morišča in pokop človeških ostankov, Komisiji za peticije in človekove pravice v DZ in spomeniku na Teharjah- Bukovžlaku, ki lahko služi kot grobišče in pokopališče za človeške ostanke iz morišč.

Na ta način pridobimo muzej genocida in katarze, ki služi z vsemi elementi dokončne ureditve za vzgojo za mir in mednarodno sožitje. To mislim je pot tudi za realizacijo resolucije, ki je dejansko pot, resnica in življenje.

V imenu CP Teharje: Franc Zabukošek, Šentjur

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.