EU napovednik: Kaj pomeni Higgsov bozon za znanost?

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy se bo s predstavniki Evropskega parlamenta pogovarjal o rezultatih lanskega izrednega zasedanja na katerem se voditelji držav članic niso uspeli dogovoriti o višini proračuna za obdobje 2014-2020. Člani odbora za državljanske svoboščine pa bodo govorili o politiki do drog v EU. Stanje stvari na tem področju jim bo v komentarju letnega poročila o drogah v EU predstavil direktor evropske agencije za droge Wolfgang Götz. Evropska poslanka iz Avstrije Elisabeth Köstinger bo gostila letno predajo božičnega drevesa v EP, tokrat podpredsedniku Evropskega parlamenta Othmarju Karasu. Sodelovala bo tudi ekipa Slovencev iz Avstrije, ki je letos prejela nagrado Državljan Evrope v Avstriji s projektom Colours fo Carinthia.

Danes bosta fizika Higgs in Englert na delavnici poslancem pojasnila, kaj pomeni odkritje Higgsovega bozona za znanost. Pred predavanji pa bosta na voljo na Facebooku Parlamenta, kjer bosta odgovarjala na vprašanja uporabnikov.

Jutri bo predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso predstavil načrt s katerim bo določil naloge, ki jih je treba narediti, da bi se realizirala bančna, gospodarska in proračunska unija. V dokumentu bodo navedeni koraki, ki jih je treba narediti v naslednjih mesecih in letih, vključno s potrebnimi spremembami Pogodbe o EU. Barroso je v svojem govoru o stanju EU 12. septembra letos izjavil, da mora EU kreniti v smeri vzpostavitve federacije držav, ki pa ne bi bila »superdržava« temveč demokratična federacija nacionalnih držav, ki bi bila v interesu držav članic in ne proti njim.

Jutri bosta evropska komisarja Olli Rehn in László Andor bosta jutri članom odborov za gospodarske zadeve in zaposlovanje spregovorila o gospodarskih prednostnih nalogah EU v naslednjem letu.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in ameriški podpredsednik Joe Biden pa bosta v tem tednu v Washingtonu sprejela predsednika Parlamenta Martina Schulza.

V surinamskem Paramaribu bo med 27. in 29. novembrom potekala skupna parlamentarna skupščina med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika. Beseda bo predvidoma tekla o položaju v Maliju, Kongu in Somaliji.

Vir: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament&europarl.europa.eu

Foto: usatoday30.usatoday.com