Dvig DDV je prevalitev davka na potrošnike

ddv davkiPREJELI SMO. V Mladi Sloveniji – podmladku NSi smo razočarani nad povišanjem DDV-ja, ki ga je  uveljavila levosredinska koalicija pod vodstvom Alenke Bratušek.

Posledica tega ukrepa bo v veliki meri prevalitev davka na potrošnike, kar bo najbolj prizadelo najrevnejše, saj ti največji delež svojega dohodka porabijo za potrošnjo izdelkov, ki jih potrebujejo za preživetje. Na drugi strani pa premožnejši velik delež dohodka privarčujejo, kar pomeni, da se ta del njihovega dohodka ne obdavči z DDV. To pomeni, da bo povišanje DDV-ja bolj prizadelo revnejše sloje prebivalstva. V oči pa bode tudi dejstvo, da je ta ukrep sprejela leva vlada pod vodstvom leve stranke, ki naj bi bila socialno čuteča, sprejema pa odločitve, ki so zelo očitno s tem v nasprotju.

Dvig DDV-ja pa bo imel negativne posledice tudi na gospodarskem področju, saj se bo zaradi prisilnega povišanja cen skrčila potrošnja, kar bo privedlo tudi do zmanjšanja proizvodnje.

V Mladi Sloveniji smo nasprotovanje povišanju DDV-ja izrazili že ob predstavitvi vladinih ukrepov in še vedno menimo, da je to zelo slaba poteza. Ukrepi, ki hkrati prizadenejo najrevnejše, za povrh pa še zavirajo gospodarstvo so najslabši možni ukrepi, ki bi se jim vlada morala na daleč izogibati. Vlada Alenke Bratušek pa je nasprotno dvig DDV-ja izbrala kot prioritetni ukrep, kar daje tudi zaskrbljujoče signale za njeno delovanje v prihodnosti.

Odnosi z javnostmi MSi

Foto: Planet Siol