D. Merc, Odmevi TV Slovenija: Pikalo je minister oziroma javni uslužbenec, ki mu ne bi zaupal niti evra

Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule
Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule

Gospod Dušan Merc, ravnatelj na OŠ Prule, je v Odmevih odkrito spregovoril o šolstvu. Se splača pogledati prispevek v celoti, tule pa objavljamo nekaj zanimivih izjav:

“Politika do osnovne šole je bila permanentno taka, da se je šola širila in širila, da je ohranjala delovna mesta. Odhajajoči minister je rekel, da je stvar kvalitete v tem, da imamo čimveč zaposlenih. Jaz sem prepričan, da so to hude zmote.”

“Mislim, da je mreža šol v Sloveniji prebogata, da imamo prenatrpan predmetnik, da imamo preveč izjem v celem osnovnošolskem izobraževanju, … in zaradi obilice dobrega je šola vedno slabša.”

Na besede Slavka Bobovnika, češ, da sindikalisti skočijo v zrak, ko kdorkoli omeni … (najbrž je imel v mislih “racionalizacijo”, pa ga je mož prehitel z odgovorom): “Seveda, nedvomno. Ampak, saj ni šola za to, da bi ljudje ohranjali delovna mesta, ampak je šola za to, da vzgaja in uči otroke. In to ni v tako hudi zvezi z normativi in standardi, da je treba neprestano dodatno zaposlovati, neprestano širiti predmetnik in vse variante, ki so možne. Treba bo začeti krčiti in gledati na kvaliteto.”

Na vprašanje voditelja, če sta zadnja ministra za šolstvo Turk in Pikalo delala dobro, je takole odgovoril: “Če sem zelo odkrit je Pikalo minister oziroma javni uslužbenec, ki mu ne bi zaupal niti evra.” Bobovnik: “Ta je pa huda gospod Merc.” Dušan Merc: “Ja, tako to je. On je za to, da je spremenil ime nekega predmeta porabil milijon in pol evropskih sredstev.”

“Mi v osnovni šoli počnemo ogromno stvari, ki jih ne bi bilo treba. Od nove ministrice pričakujem, da bo racionalizirala to, kar nam ne bi bilo treba početi, pa bi bila šola verjetno zaradi tega boljša.”

O plačah ravnateljev in učiteljev: “Če mi pogledamo lestvico plač ministra, poslancev, ravnateljev in drugih … je to tako: mi ravnatelji in tudi učitelji na šolah in fakultetah moramo vedati, da smo v odličnih službah in da verjetno v drugih službah ne bi uspeli.” Bobovnik, po kratkem premisleku: “Niste pohvalili svojih kolegov in kolegic …” Merc: “Ja, saj … Neprestano govorjenje o plači je pravzaprav znak neke velike zanikrnosti. In to, da hočejo učitelji stavkati in potem stavkajo tako kot otroci in žvižgajo, kot da so končali maturo, tulijo po cesti … To je pravzaprav degradacija poklica v katerem smo.”

Na vprašanje voditelja, če bi naj bi mandat ministra trajal dlje: “Saj mandat ministra dr. Gabra je s prekinitvami trajal šestnajst let in to ni bilo dobro.”

Foto: Odmevi RTV SLO