Dan zastave tudi za krepitev spoštovanja do državnih simbolov

Slovenska zastava je stalno izobešena na stavbi Wolfova 8, kjer jo je 7. aprila 1848 prvič izobesil študent Lovro Toman. (Vir: Heraldica Slovenica)

Društvo Heraldica Slovenica 7. aprila, na dan slovenske zastave, vabi na stojnico na Prešernov trg v Ljubljani, ki bo med 9. in 16. uro služila kot info točka za uvedbo zaznamovanja meseca slovenske zastave. Ob 16.30 bo zamenjana zastava na Wolfovi 8.
Društvo Heraldica Slovenica v nedeljo, 10. aprila 2022, ob 14. uri organizira proslavo ob dnevu zastave na geometričnem središču Slovenije (GEOSS). Osrednji govornik bo Lojze Peterle.

Društvo Heraldica Slovenica prireja proslavo ob dnevu zastave od leta 1998

Društvo Heraldica Slovenica je leta 1998 v počastitev sto petdesete obletnice prvega izobešanja slovenske zastave z vsemi vojaškimi častmi prvič priredilo svečanost v geometričnem središču Slovenije (GEOSS). Od tedaj dalje tam vsako leto organiziramo slovesnost prvo nedeljo po sedmem aprilu, kar je postalo že tradicionalno. Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Spominska plošča na pročelju hiše, kjer je bila prvič razvita slovenska narodna zastava. (Vir: Heraldica Slovenica)

Letošnja proslava ob dnevu slovenske zastave bo v nedeljo, 10. aprila, ob 14. uri na Spodnji Slivni pri Vačah in bo zaznamovala 174-letnico slovenske narodne zastave. Na proslavi vsako leto sodelujejo pesniki, pisatelji, zgodovinarji, etnologi, poslanci vseh političnih opcij, predstavniki verskih skupnosti, županje in župani slovenskih občin, Slovenska vojska in veterani vojne za Slovenijo. Po paradnem sprevodu državnih in občinskih zastav ter društvenih praporov bo Gardna enota Slovenske vojske tudi letos z vsemi častmi dvignila štirimetrsko zastavo Republike Slovenije.

Narodna zastava je ob osamosvojitvi postala zastava Republike Slovenije

V aprilu praznujemo rojstni dan slovenske zastave, vsem znane razvrstitve treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije in njen najbolj prepoznaven državni simbol. Naša zastava je res lepa in nas že od daleč vabi s svojim sporočilom povezovanja, domoljubja, enotnosti in narodne zavednosti. Slovensko zastavo smo Slovenci takoj sprejeli in se z njo istovetimo ne le v domovini, ko naši rojaki dosegajo čudovite uspehe v najrazličnejših panogah. Tudi izseljenci in njihovi potomci se po zastavi Slovenije povezujejo s svojimi koreninami in jo ponosno izobešajo.

Društvo Heraldica Slovenica predlaga, da bi uvedli praznovanje meseca slovenske zastave

V Društvu Heraldica Slovenica smo prehodili že kar lepo pot pri spodbujanju k izobešanju slovenske zastave, vsaj za praznike, če ne kar vse leto, vedno pa na pravilen način. Dober odziv smo sprejeli kot spodbudo, da praznovanje dneva slovenske zastave razširimo na mesec slovenske zastave. Ozaveščanju o lastnih narodnih simbolih in vabilu k njihovi pravilni uporabi, ki objema vsa politična stališča, etnično ozadje in osebne okoliščine, bomo dodali opozarjanje, da slovenska zastava označuje našo skupno državo, ne politične oblasti.
Slovenska zastava je zunanji znak izjemne enotnosti, ki je našim prednikom omogočila, da so oblikovali slovenski narod, in nam, da smo osamosvojili svojo državo; naslednjim generacijam državljanov Slovenije pa bo osnova za doseganje večje blaginje.

Pobuda za zaznamovanje meseca slovenske zastave se sklada z dnevom slovenske zastave, ki ga vsako leto praznujemo 7. aprila. Ker imamo v letošnjem aprilu tudi volitve v državni zbor, smo izkoristili priložnost in za sodelovanje prosili poslance Državnega zbora, svetnike Državnega sveta, predsednika države, vlado in druge. Vsak od njih je že prejel slovensko pentljo, ki smo jo oblikovali prav za mesec april, da bodo lahko izrazili svoj odnos do našega nacionalnega simbola in tako postali in ostali zgled vsem državljanom.

Tudi to je dobro vedeti v zvezi z državno zastavo

 • Cilj meseca slovenske zastave je izboljšati zavedanje, da imamo lahko slovensko zastavo izobešeno skozi vse leto.
 • Cilj meseca slovenske zastave je izboljšati zavedanje o tem, da je treba z našimi simboli ravnati spoštljivo.
 • April je mesec, ko praznujemo tudi dan slovenske zastave.
 • Slovenska zastava je zastava vseh državljanov Republike Slovenije, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.
 • Slovenska zastava simbolizira izjemno enotnost, ki je bila dosežena v postopku osamosvajanja.
 • Slovenska zastava simbolizira našo samostojnost, neodvisnost in suverenost.
 • Slovenska zastava simbolizira vse vrednote, ki smo jih zapisali v ustavo in za katere smo se pripravljeni zavzemati.
 • Slovenska zastava nas združuje, ne razdvaja.
 • Slovenska zastava je zastava naše države, ne zastava aktualne oblasti.
 • Slovenija kot mlada država potrebuje aktivno gradnjo zavesti o državnih simbolih.
 • V luči geostrateških dogajanj (Ukrajina) je zavedanje o nacionalnih simbolih še toliko pomembnejše.