Družina ni hec!

5. Festival družin v Termah Olimia

Pred dnevi so me prosili naj na neki prireditvi povem kaj lepega in hecnega o družini.

V življenju je pač tako: kadar česa ne znamo, nočemo, ne zmoremo ali pa nimamo časa narediti, najamemo nekoga drugega.

A kako naj povem kaj hecnega o družini? Družina ni hec! Ne rečem: se lahko marsikaj hecnega in zabavnega zgodi v družini, ampak imeti družino, skrbeti za družino, imeti rad družino… To pa ni hec. In tukaj še jaz ne poznam šale. Pa tudi: povedati kaj lepega o družini… To ni enostavno. Takoj, ko hočeš kaj lepega povedati o družini zveniš kot reklama. Saj veste: kar je lepo, dobro, nujno, bistveno je neprecenljivo, za vse ostalo pa imamo mastercard!

Pa še iz enega razloga je težko govoriti o družini: ker vsi vse vemo, vsi se na vse spoznamo in vsakdo je prepričan v svoj prav! Pa se še o tem ne znamo dogovoriti kaj družina sploh je!

Pravijo, da so družina: oče, mati in otrok. A dajte no, lepo vas prosim! Jaz, ki sem rad pameten in ki ne znam skriti, da sem svojčas študiral slavistiko, rad postrežem z definicijami iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ker kar človek ima, o tem govori in vse kar Slovenci slovenskega govorimo, se pravi vse kar Slovenci slovenskega imamo, to je zapisano v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. In tam lepo piše, da je družin več vrst, ne ena sama!

Imamo ribiške družine, pa strelske družine, lovske družine, celo igralske družine so omenjene, pa živalske družine, čebelja na primer, pa družine jezikov… In piše tudi, da imamo nepopolne družine. Takih je, če mene vprašate, največ. Katera družina pa je popolna, lepo vas prosim?! Sveta družina, mogoče? Ki je tudi omenjena v Slovarju. In piše, da so to Jezus, Marija in sv. Jožef. Jezus, Marija in sveti Jožef! Zakaj je samo Jožef – sveti, Marija pa ne, ne vem, ampak me kot pripadnika moškega spola to prav nič ne moti. Se mi pa zdi čudno, da še nihče ni tožil avtorjev Slovarja ali pa jih vsaj obtožil politične nekorektnosti, saj so zapisali, da je nepopolna družina tista, kjer manjka eden od staršev. In o tej temi je bilo marsikaj zapisanega ob razpravah o novem Družinskem zakoniku. In če kaj manjka v Slovarju, potem manjka pojem redifinirane družine oz. moderneje definirane družine. In smo spet pri politični nekorektnosti, sploh če povem, da je v Slovarju pod geslom družina na prvem mestu zapisano, da je to zakonski par z otroki ali brez njih! »Zakonski par« torej, in ne »nezakonski« oziroma »izvenzakonski ali zunajzakonski par« kot prav bedasto poimenujemo koruzniške in partnerske odnose! Mislim…Imamo vladne in nevladne organizacije, imamo pravilno in nepravilno ravnanje, imamo častna in nečastna dejanja, človeške in nečloveške odnose in imamo zakonske in ups! izvenzakonske skupnosti. In če mislite, da sem jaz tečen in siten, potem je tečen in siten bil že Prešeren, ko je napisal Nezakonsko mater in ne Izvenzakonsko mater!

Zakonski par! Z otroki ali brez njih! To pa se mi zdi absolutno točno. Zame sta družina: moški in ženska! Pika! Moški in ženska! Ker vsak njun odnos in samo njun odnos prinaša možnost rojstva!

In tako: ker smo vsi na ta svet prišli na enak način – pri rojstvu slehernega sta na tak ali drugačen način sodelovala moški in ženska –  vsi izhajamo iz družine. Tudi tisti, ki je nimajo. Tudi tisti, ki svojih staršev niso nikoli poznali. Tudi tisti, ki jih starši niso nikoli poznali. Tudi tisti, ki jih starši niso nikoli ljubili in marali. Tudi tisti, ki svojih staršev niso nikoli ljubili in marali. In jih ne ljubijo in ne marajo. Tudi tisti, ki so se jim starši odrekli. Tudi tisti, ki so se odrekli staršev. Tudi tisti, ki izhajajo iz nepopolnih družin. In tudi tisti, ki izhajajo iz svetih družin. Morda bi iz množice družin izvzel le ribiške in strelske družine. Ker ta bi bila pa res lovska! Pa ne družina, ampak primerjava.

In družina se splača! Mislim… ne splača se imet dragega pohištva, parketa, italijanske kuhinje, kitajskega porcelana… Pač počakaš, da otroci odrastejo! In ne splača se sekirati zaradi užaljenih sosedov, razbitih šip, prask na avtomobilu… za to je tu mastercard. Tisto zaradi česar se družina splača pa je neprecenljivo! In to vesta vsaka oče in mati in to vesta le oče in mati!

V življenju je pač tako: kadar česa ne znamo, nočemo, ne zmoremo ali pa nimamo časa narediti, najamemo nekoga drugega. A če sem se odločil za družino, potem moram znati vse, hoteti vse, zmoči vse in imeti čas za vse. Ne morem najeti nekoga, da bo oče mojim otrokom namesto mene. Če to storim, sem družini postavil ceno. Družina pa je neprecenljiva!

Foto: Iskreni.net