Domovina.je: Knjižnica Franceta Balantiča ali ne, to je tu vprašanje …

Že več kot pol leta se v Kamniku ne morejo zediniti, kakšno naj bo poimenovanje njihove glavne knjižnice: ali bo ta ostala Knjižnica Franceta Balantiča, kot je sedaj, ali pa se bo morala preimenovati v prvotono Matično knjižnico Kamnik?

Preimenovanje Matične knjižnice Kamnik v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik so svetniki občin Kamnik in Komenda na pobudo stranke NSi in drugih predlagateljev potrdili letos na marčevski seji.

Ta odločitev je nekatere krajane precej razburila, saj so mnenja, da se ena od osrednjih kulturnih ustanov v kamniški občini ne sme imenovati po domobrancu, kljub temu, da je bil Balantič odličen pesnik. Tako so na pobudo Iztoka Čebaška, urednika spletnega portala Kamnik.Info, začeli s podpisovanjem peticije za preimenovanje nazaj v Matično knjižnico Kamnik.

Takrat se je na nestrinjanje nekaterih odzval kamniški župan Marjan Šarec, in pojasnil, da so se “zaradi pregretega ozračja odločili, da bomo točko o tem vprašanju ponovno dali na glasovanje v občinskem svetu”

Občinski problem, ki je sprožil odzive na nacionalni ravni

»Pesnik France Balantič, ki ga po kvaliteti umetniškega ustvarjanja lahko postavimo ob bok Francetu Prešernu, si zasluži, da knjižnica v njegovem rodnem mestu nosi njegovo ime. V 21. stoletju je čas, da ljudi prenehamo presojati po barvi kože, verskem ali političnem prepričanju, temveč jih sodimo po njihovih delih.« so takrat za Gorenjski glas sporočili iz NSi.

Na vse to dogajanje se je odzvala tudi skupina več kot 70 intelektualcev, med njimi Aleš Berger, Jože Dežman, Marko Fink, Kajetan Gantar, Niko Grafenauer, Janez Juhant, Janko Kos in drugi. V izjavi so pozitivno ocenili pogum občine, s katerim je ta knjižnico poimenovala po rojaku. “Da je ob tem samoumevnem civilizacijskem koraku sploh treba govoriti o pogumu, je pač posledica ‘folklornih’ posebnosti prostora v katerem živimo. V isto ‘folkloro’ sodijo tudi scela nesorazmerni žolčni odzivi na poimenovanje.”

Podporo preimenovanju knjižnice po Balantiču je takrat izrazil tudi pesnik in profesor Boris A. Novak, sin enega prvih slovenskih partizanov.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.