Demokracija: Perković in Mustač obsojena na dosmrtni zapor

Sodišče v Münchnu je nekdanja pripadnika jugoslovanske varnostne službe Josipa Perkovića in Zdravka Mustača, ki so jima sodili zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji leta 1983, obsodila na dosmrtni zapor.

Nemško tožilstvo je Perkovića bremenilo, da je načrtoval in organiziral umor Đurekovića, Mustača pa, da je kot takrat nadrejeni Perkoviću naložil, naj načrtuje in organizira umor, ki se je zgodil v bavarskem mestu Wolfratshausen nedaleč od Münchna leta 1983.

Tožilstvo je za dvojico zahtevalo dosmrtno zaporno kazen, obramba pa je zahtevala njuno oprostitev. Perković in Mustač sta bila po osamosvojitvi Hrvaške tudi visoka uradnika hrvaških obveščevalnih služb.

Perkovićev odvetnik Anto Nobilo je v sklepni besedi izpostavil, da ni bilo enega samega dokaza proti Perkoviću, ter zahteval, naj ga oprostijo po vseh točkah obtožnice. Povedal je, da je Nemčija obrambi zavrnila vpogled v arhiv, ker je, kot je dejal, Đureković bil sodelavec nemške varnostne službe (BND).

Med drugim je dejal, da so jugoslovanske varnostne sile v 70. in 80. let prejšnjega stoletja sprožile preventivne napade na emigrante, ki so načrtovali in izvajali teroristične napade na takratno Jugoslavijo, kar je primerjal s sodobnimi ameriškimi protiterorističnimi akcijami.

Perkovićevi odvetniki so med sojenjem večkrat poudarili, da izjave nekaterih prič kažejo, da za umorom Đurekovića stoji nekdanji jugoslovanski notranji minister Stane Dolanc, ki je umrl leta 1999.

Več lahko preberete na demokracija.si.