Delo je uravnoteženo

Vir: blog Jože Bartolj. Avtor ugotavlja, da dnevnik Delo uravnoteženo poroča “sem in tja malo o Cerkvi in otrocih, malo o Janši, ki je itak nesposoben in aroganten, malo pa bo borcih in brigadirjih, ki so imeli v Novi Gorici svoje srečanje, s poudarkom na slavnostnem govoru »častnega meščana Nove Gorice«.

Bartolj se naprej zahvaljuje Delu, da se trudi in na mesto proslave občinskega praznika pošlje tudi fotografa, ki obeleži nekdanje brigadirje, navešene z zastavami in rdečimi zvezdami, hvala tudi za informacijo, da je na Sabotinu spet gorelo (napis Naš Tito).

Na srečanju je govoril Milan Kučan in ocenil, da strankam koalicije ni do zavezništva z ljudmi. »Nadomeščajo ga z oblastniškim podcenjevanjem in nespoštovanjem, tudi z žalitvami nekaterih družbenih skupin, zlasti učiteljev, univerzitetnih, znanstvenih in kulturnih delavcev, policistov in vojakov, borcev NOB, novinarjev, civilnodružbenih organizacij. Takšno ravnanje le še zmanjšuje zaupanje v politiko in oblast.«

Pisec razmišljanje zaključi, da bi bilo pošteno, se s Kučanovimi besedami vrniti v brigadirska leta in k oblasti, ki je takrat oblastniško podcenjevalno, velikokrat tudi žaljivo zahtevala udeležbo na brigadirskem delu … Kakšno pa je bilo takratno zaupanje ljudi v politko in oblast, pa so ljudje povedali leta 1990.