Utrinek: Decembrski Carpe EU

flickr

Mesečni Carpe EU – pregled priložnosti za pripravništva in delo po Evropi, razpise, nagradne natečaje ter druge koristne informacije.

Pripravništva, zaposlitve

Želiš opravljati pripravništvo pri Evropski komisiji? Prijave za pripravništva s pričetkom v oktobru 2014 se zbirajo od 6. januarja pa do 3. februarja. Pripravništvo poteka 5 mesecev in je plačano. Pripravništvo je odlična priložnost, da svoje teoretično znanje uporabiš tudi praktično.
http://ec.europa.eu/stages/index_en.htm

Imaš diplomo iz prava, znaš dobro francosko in bi rad/a odšla na prakso na Evropsko sodišče v Luksemburg? Vsako leto je na voljo omejeno število plačanih pripravniških mest. Za pripravništvo od 1. oktobra 2014 pa do 28. februarja 2015 se moraš prijaviti najkasneje do 30. aprila. Prijave sprejemajo po pošti.
http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_10338/

Te zanima pripravništvo pri Svetu Evrope? Nanj se lahko prijaviš, če si že zaključil/a prvo bolonjsko stopnjo in znaš zelo dobro angleško ali francosko? Pripravništvo poteka med 10. marcem do 31. julijem 2014. Rok za prijavo: 24. januar 2014.
http://www.coe.int/t/jobs/traineeship_en.asp

Si zaključil/a že vsaj prvi letnik podiplomskega (MA) študija in bi rad/a odšel/a na prasko v Švico? Sekretariat Svetovne trgovinske organizacije ponuja plačana pripravništva v Ženevi (24 tednov).
https://erecruitment.wto.org/public/hrd-cl-vac-view.asp?jobinfo_uid_c=3475&vaclng=en

Poznaš okoljsko politiko EU in nemški politični sistem? Je tvoje znanje nemškega jezika na zelo visokem nivoju? Bi rad/a prišel/a na prakso v Bruselj? Bruseljska ekipa svetovalne hiše Hanover Communication išče kandidata/ko za opravljanje šestmesečne plačane prakse v njihovi pisarni. Pričetek prakse bo januarja ali februarja 2014. Rok za prijavo: 31. december.
http://www.hanovercomms.com/contact/jobs-at-hanover/paid-6-month-internship-brussels/

Sekretariat mednarodne organizacije za preprečevanje korupcije Transparency International išče motiviranega/o kandidata/ko za opravljanje šestmesečne prakse v njihovi enoti Conventions Unit. Prijaviš se lahko, če imaš diplomo iz prava, politologije, ekonomije itd. Praksa poteka v Berlinu. Delovni jezik je angleščina. Pričetek dela: čim prej. Izbrani kandidat/ka prejme 450 € mesečnega nadomestila. Pričetek dela: čim prej. Rok za prijavo: 6. januar.
http://www.transparency.org/whoweare/work/internship_in_the_conventions_unit2/1/

Si dokončal/a študij novinarstva, komunikologije, marketinga ipd., znaš zelo dobro angleško ter želiš oditi na prakso v Nemčijo? Sekretariat Evropske mreže lokalnih skupnosti za trajnost (ICLEI) v Freiburgu razpisuje prosto delovno mesto za praktikanta/ko za dobo šestih mesecev. Naziv delovnega mesta: Project Assistant Information and Communication. Pričetek prakse: 10. februar 2014. Delovni jezik: angleščina. Praktikant/ka prejema 860 € mesečnega nadomestila (cene za najem sobe v Freiburgu znašajo približno 250 €/mesec, hrana pa je cenejša kot v Sloveniji) in je upravičen/a do treh tednov dopusta v šestih mesecih. Rok za prijavo: 7. januar.
http://www.iclei-europe.org/fileadmin/templates/iclei-europe/Job_postings/IS_internship.pdf

Se zanimaš za avtomobilsko industrijo (predvsem za transport in logistiko), zelo dobro znaš angleško, imaš diplomo (logistika, ekonomija, pravo, komunikologija ipd.) in bi se rad/a preizkusil/a v mednarodnem okolju? Združenje Association of European Vehicle Logistics išče praktikanta/ko, ki bi se za 6–12 mesecev pridružil/a njihovi bruseljski ekipi. Praksa je plačana. Rok za prijavo: 16. januar.
http://jobs.euractiv.com/job/internship-ecg-102249

Že imaš kakšne izkušnje s prakse v Bruslju? Imaš diplomo, obvladaš angleščino in te zanima energetska politika? Prijavi se na prakso k Evropskem združenju za promocijo kogeneracije COGEN in z nekaj sreče pridi na štirimesečno prakso v Bruselj (pričetek dela: 3. februar). Rok za prijavo: 16. januar. ►http://www.cogeneurope.eu/medialibrary/2013/12/16/d1beadb6/Internship%20Desciption%20COGEN%20Europe_161213.pdf

Koordinacijska enota programa ESPON razpisuje dve pripravniški mesti za študente/študentke geografije, prostorskega načrtovanja, menedžmenta, ekonomije ipd. Praksa poteka v Luksemburgu (pet mesecev) in je plačana. Pričetek: marec oz. april 2014. Rok za prijavo: 26. januar.
http://www.espon.eu/main/Menu_Programme/Vacancy_Trainees_December2013.html

Nova spletna stran za iskanje službe preko spleta: https://proficv.net/premium/VUMbrVq3#!

Izobraževanje in štipendije

Poznaš skandinavski koncept “Folk Highschool”? Si želiš preživeti štiri mesece na Danskem in spoznati 60 mladih nadobudnežev iz cele Evrope ter z njimi ustvarjati t.i. “melting pot? Si pred kratkim diplomiral/a in si se znašel pred vprašanjem: ‘’Kaj in kako v prihodnosti?’’ ali pa si želiš odmor med študijem? Potem je Højskolen Østersøen prava izbira, saj ti ponuja ogromno možnosti, da odkriješ in razviješ svoje atribute in talente in je prava odskočna deska za tvojo prihodnost. V času bivanja na Danskem boš pridobil/a znanje iz širokega spektra tem s področja mladi in demokracija, kulture, izboljšal/a boš znanje več tujih jezikov in živel/a svoje ideje… Po 4 mesecih odideš od tu z nasmehom, novimi poznanstvi in mogoče idejo o svoji poslovni prihodnosti. Mednarodno druženje pa je seveda neprecenljivo. Cena programa je 500€ za vse štiri mesece in vključuje nastanitev, hrano, izobraževanje, in eno tedenski obisk Bruslja. Pohiti s prijavo! Za več info: [email protected] in http://www.hojoster.com/

Si študent/ka strojništva, elektrotehnike ipd., si vpisan/a v najmanj tretji letnik in bi rad/a seznanil/a z naprednimi tehnologijami, ki jih uporabljajo v japonskih podjetjih ter spoznal/a Japonsko in japonščino? Če so odgovori pritrdilni, si vabljen/a, da se poteguješ za štipendijo v okviru programa Vulcanus in za 11 mesecev (od septembra 2014 do avgusta 2015) odideš na Japonsko, kjer se udeležiš seminarja o Japonski, štirimesečnega tečaja japonskega jezika ter opravljaš prakso v japonskem podjetju. Štipendija krije potne stroške ter življenjske stroške na Japonskem. Rok za prijavo: 20. januar 2014.
http://www.eu-japan.eu/vulcanus-japan-0

Natečaji

Center za Evropske študije v Bruslju je predstavil novo iniciativo Up2Youth, s katero želi zbrati najboljše ideje mladih o zadevah, ki so zanje najpomembnejše. Sodeluj in se poteguj za šestmesečno plačano pripravništvo v Bruslju.
https://www.up2youth.eu/en#!/en/home

Evropa diha v božičnem vzdušju, ujemi nekaj tega vzdušja v svoj fotografski objektiv in sodeluj v nagradnem natečaju Evropske ljudske stranke z naslovom #lightsoneu. Zmagovalna fotografija bo tista, ki bo do 6. januarja prejela največ všečkov na facebooku. Prve tri fotografije bodo nagrajene.
https://www.facebook.com/EPPGroup?v=app_254553244581393&rest=1

Si star/a med 16 in 30 let ter že sodeluješ ali želiš sodelovati pri mladinskem projektu? Vabljen/a, da sodeluješ na tekmovanju za nagrado Karla Velikega 2014. Lepe denarne nagrade bodo podeljene projektom, ki krepijo razumevanje, spodbujajo razvoj skupnega občutka evropske identitete ter prikazujejo praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost. Poudarek projektov je lahko na organizaciji raznih mladinskih prireditev, izmenjavah za mlade ali na spletnih projektih evropskih razsežnosti. Prijavljeni projekti se morajo že začeti! Rok za prijavo: 24. januar 2014
http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/sl/introduction.html

Si star/a med 18 in 31 let in bi se rad/a preizkusila v pisanju scenarija za radijsko igro, v kateri sodeluje do šest ljudi? Vabljen/a, da sodeluješ na natečaju za najboljši radijski scenarij, ki ga razpisuje britanski BBC? Pogoji: 53 minut dolg scenarij za radijsko igro, napisan mora biti v angleškem jeziku in še neobjavljen. Zmagovalec bo prejel nagrado v višini 2000 funtov ter izlet v London, kjer si bo lahko ogledal, kako bo njegova igra posneta v studiu. Rok za prijavo: 31. januar.
http://www.bbc.co.uk/programmes/p0043kb2/profiles/international-p0043kb2

Dogodki

Za vse ki boste februarja v Bruslju. Tudi leta 2014 bo v Bruslju potekal EU Studies Fair, in sicer 7. in 8. februarja. EU Studies Fair je dvodnevni izobraževalni sejem in družabni dogodek. V središču Bruslja se srečujejo perspektivni študentje, univerze, jezikovne šole in druge akademske ustanove, ki ponujajo podiplomske študije evropskih in mednarodnih odnosov, marketinga, poslovnih ved in prava. Program tokratnega dogodka je zelo pester. Za obiskovalce je vstop brezplačen. Če prideš, se registriraj na www.eustudiesfair.com.

Zanimivosti

Se zanimaš za študij v tujini? Obišči spletno stran študij v tujini, ki sta jo naredila dva nekdanja študenta Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki sta študirala v tujini. Na strani najdeš številne koristne informacije, praktične nasvete in spodbude za študij v tujini.
http://www.studijvtujini.com/

Iščeš službo v Veliki Britaniji? Preberi najnovejši Prosepects Directory, ki ponuja veliko koristnih informacij. ►http://viewer.zmags.com/publication/f195d76e#/f195d76e/35

Kako dobiti službo v času krize? Kakšna znanja iščejo delodajalci? Kaj ocenjujejo delodajalci na poskusni dobi? Preberi zanimiv članek, ki je bil objavljen na spletnem portalu siol.net, z naslovom Vodnik: kako do službe (avtor: Samo Rugelj).
http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/12/vodic_pot_sluzba.aspx

Če imaš čas, si oglej zanimiv video z naslovom How great leaders inspire action! ►http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html

Si vedel/a?

Da ima 40 % vseh podjetji v EU kljub recesiji težave pri iskanju delavcev s pravimi znanji. To je podatek Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound), ki je pred kratkim objavila rezultate tretje evropske raziskave podjetij. Več o tem na:
http://www.eurofound.europa.eu/surveys/ecs/2013/index.htm,

http://www.eurofound.europa.eu/surveys/ecs/index_sl.htm,

http://www.eurofound.europa.eu/publications/htmlfiles/ef1386.htm

Monika Novak in Klemen Žumer

Če se želite, se lahko na povezavi prijavite na brezplačno enkratmesečno prejemanje obvestil Carpe EU.

Foto: Flickr