Danse Macabre

Zame ni nobenega dvoma, da je bil Osama bin Laden sebičen fanatični norec, ki mu ni bilo mar ne kakršnega koli boga ne islama ne svojih ne tujih ljudi. Prav zaradi tega mi ni všeč, da se utegne po njegovi smrti in zaradi njenega načina razmahniti njegov kult.

Domača naloga Nobelovega nagrajenca

Tu je pravzaprav Američane in njihovega z Nobelovo nagrado za mir ovenčanega predsednika Baracka Obamo najlaže razumeti. Osama jim je povzročil preprosto preveč fizičnega gorja in preveč pohodil njihovo samozavest, da bi se, ko so ga enkrat dobili na muho, uprli skušnjavi in ne bi takoj pritisnili na petelina. In Obama si je s svojo tokratno odločnostjo nedvomno pridobil kredit, ki se bo morda raztegnil vse tja do volitev prihodnje leto.

So pa ZDA v svoji vnemi storile vse, da bin Ladnu pomagajo na oltar. Nemara še najbolj s slaboumno odločitvijo o potopitvi njegovega telesa v morje, verjetno celo brez zanesljive potrditve, da gre res zanj. Če so hoteli s tem preprečiti malikovanje njegovih ostankov, bi lahko že hiter pogled v kakšno zgodovinsko knjigo pokazal, da se take reči ne obnesejo. Obama se je tako čisto po nepotrebnem uvrstil v isto kolono z ostalimi neumneži, ki so se mrtvih nasprotnikov bali bolj kakor živih, s Turki, ki so na Vračarju sežgali ostanke svetega Save, s kraljico Elizabeto, ki je ukazala sežgati vso zapuščino svoje obglavljene tekmice Marije Stuart, navsezadnje s Pilatom in velikimi duhovniki, ki so dali zastražiti Jezusov grob. Seveda niti bin Ladnu na nobeni točki ni bilo mar za pokop njegovih žrtev. Ampak sam bo po potopitvi v morje v marsikaterem pogledu bolj živ, kot je bil doslej, ujet v pakistanskem gorovju. Pravzaprav je spričo svoje smrti že danes postal nesmrten. Ne le zato, ker se bodo bržčas še dolgo pojavljali lažni Osame.

Sramotna povorka

Za veliko muslimanskih mladcev je bil velikanski idol že doslej. Po 2. maju utegne to postati še za mlade in manj mlade poklicne revolucionarje iz drugih okolij, ki bodo oblečeni v cunje iz ameriških nanizank, z ameriškimi športnimi copati na nogah in s hamburgerjem ameriške mreže restavracij hitre hrane v rokah poslej protiameriška gesla tulili ob sliki nove žrtve diktatorskega ameriškega režima. Potem se bo zlahka našel še kak pametnjakovič, ki bo ugotovil, da je bil Osama socialno čuteči reformator in morda celo demokrat, ker se je boril proti zahodnim kapitalistom. Kakor se je marsikje zgodilo s podobno fanatičnim norcem šejkom Jasinom, ko so ga na oni svet spravili Izraelci.

Pri vsej stvari je najbolj grotesken sprevod slavilcev smrti moža iz Savdove Arabije. Ne tistih iz ZDA; te človek nekako razume, čeravno smo bili takšnih scen doslej bolj vajeni iz Bejruta. Zares absurdno je jecljanje vsakogar, ki hoče na svetovnem parketu kaj veljati, tudi slovenskih kljukcev, o tem, kakšno veselje in kakšno olajšanje je za svet smrt vrhovnega terorista. Res je, Obama je opravil domačo nalogo, toda zaradi nje svet jutri ne bo niti za pičico varnejši. In to vsi današnji jecljavci dobro vedo.

Foto: Infoplease