D. Steinbuch, Finance: Olimpijada političnega poželenja

Prihodnji teden se bosta propadla politika povzpela na funkciji, ki naj bi bili rezervirani za osebnosti najvišjih moralnih kvalitet.

William Thackeray bi dejal, da bo 15. in 16. december slovenski semenj ničevosti. Spremembi na vrhu Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in Rdečega križa Slovenije (RKS) sta zgodbi o tem, kako se neuspešni in poraženi politiki vedno bolj brezobzirno, celo primitivno rinejo na položaje, na katerih bi v normalnih razmerah sedeli ugledni posamezniki. To sta pripovedi o popolni izgubi občutka za spodobnost in sram.

I.

V senci agresivne in pritlehne kampanje za novega predsednika OKS se je zgodila »notranja demokracija« na RKS. Dan pred volitvami na Olimpijskem komiteju bodo namreč na nacionalni humanitarni organizaciji dobili novo generalno sekretarko. To bo skoraj zanesljivo postala političarka Renata Brunskole, nekdanja županja Metlike, dolgoletna članica socialnih demokratov in njihova poslanka v državnem zboru. Ob pravem času je zamenjala stranko in bila po zaslugi Zorana Jankovića ponovno izvoljena v parlament. Toda letos se je njuna politična kariera nenadoma končala, saj se je volivcem zahotelo novih obrazov.

Funkcionarji Rdečega križa Slovenije, ki si je komaj dobro opomogel od škandalov, finančnih malverzacij in klientelizma iz preteklosti, so imeli pri izboru kandidatov za novega generalnega sekretarja težko delo. Renati Brunskole sta konkurirala še dva druga brezposelna politika, Roman Jakič in Božidar Flajšman, ki jo celo prekašata v številu strank, ki sta jih doslej zamenjala. Od peterice kandidatov se zdi edino Darja Fišer, predsednica območnega odbora Rdečega križa v Žalcu, strankarsko nekontaminirana.

In prav to je Fišerjevi uničilo možnosti za izvolitev. Če ne bi poznali politične zgodovine te podržavljene organizacije, ki je že od leta 1945 ugrabljena in služi kot azil za preverjene kadre, bi se lahko zgrozili. Franc Košir, dolgoletni funkcionar jugoslovanske in slovenske carinske uprave, verjetno ni po naključju predsednik glavnega odbora RKS.

Zato naslednji teden presenečenj ne bo. Vizija Renate Brunskole bo prepričala delegate, da jo bodo s stoječim aplavzom potrdili za naslednjo generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije. Za njeno podpredsednico bo najverjetneje izbrana Nataša Pirc Musar. Tu bom naredil piko.

II.

Tistega dne, ko bo nova generalna sekretarka prevzela največjo slovensko človekoljubno organizacijo v svoje roke, bodo v Olimpijskem komiteju glasovali o svojem bodočem predsedniku. Kljub izjemnim pritiskom Jankovićevega klana, da bi prestrašil podpornike protikandidatov, stvari še niso odločene. Zmaga propadlega politika, ki po zmagi na volitvah leta 2011 ni bil sposoben postati niti mandatar, kaj šele da bi sestavil vlado, ni tako samoumevna. Pomenljiv pa je njegov blef; lahko se namreč obnaša, kot da je najsposobnejši menedžer v Evropi, vendar bo ostal brez besed v trenutku, ko bo pogovor iz slovenščine ali srbščine prešel v nemščino, angleščino ali francoščino, ki je – de toute façon – uradni jezik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.