D. Ocvirk za Demokracijo: Težko vidim, da bi Erdoganova Turčija lahko bila članica EU

Teolog Drago Ocvirk je v intervjuju za Demokracijo kritičen do turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki da ne spoštuje evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. “Težko vidim, da bi Erdoganova Turčija lahko bila članica EU,” je dejal. Izpostavil je še, da je religija družbeni pojav, ki lahko postane nevaren, če ga ignoriraš.

Ocvirk je državni udar v Turčiji pričakoval, pomembno pa se mu zdi, kar počne Erdogan pri utrjevanju svoje oblasti. “Sedaj čisti vse demokratične institucije vseh tistih, ki mu niso povsem vdani. To pomeni, da bo de facto zadušil demokracijo,” je izpostavil Ocvirk in dodal, da bi si “upal reči, da bo slabše, če bo obstal, kot če bi bila vojaška diktatura, ki bi počistila tiste, ki jih bo sedaj Erdogan nastavil, torej svoje islamiste.

Ocvirk je ocenil še, da je v Turčiji veliko dejavnikov za nastanek državljanske vojne, medtem ko je na vprašanje o možnem širšem spopadu v regiji odgovoril: “Ne bi rekel.”

Ocvirk se je v intervjuju ozrl širše na dogajanje po svetu in dejal, da bistvenih izboljšav ali poslabšanj v primerjavi z letom 2001, ko se je zgodil 11. september, ne vidi. “Nekateri negativni tokovi so se okrepili, denimo islamizem, džihadizem … Ta gibanja ne ustrahujejo več samo ZDA, pač pa ves zahodni svet. Vendar ne smemo prezreti, da je največ njihovih žrtev v islamskem svetu samem,” je spomnil. Kljub temu meni, da je več sonca, kakor slabega vremena.

Če se je pred časom govorilo o Al Kaidi, talibanih, se sedaj o Islamski državi (IS). Razlika med njimi pa je po Ocvirkovih besedah v tem, da je bila Al Kaida predvsem svetovna teroristična mreža brez lastnega ozemlja. Pri IS pa gre za ozemlje, za kalifat, ki ima podružnice po svetu, denimo Boko Haram v Nigeriji.

Spregovoril je o fundamentalizmu, za katerega je dejal, da je splošen pojav. “Na hitro rečeno gre za trk dveh družbeno-kulturnih sistemov: tradicionalnega s poudarkom na skupnosti, soodvisnosti in neenakosti na eni strani in na drugi strani modernega s poudarkom na posamezniku, svobodi in enakosti.

Več lahko preberete na demokracija.si.