D. Črnčec, Radio Ognjišče: Spremljamo dejansko umiranje schengna

Prosto gibanje oseb v Evropski uniji je na preizkušnji. To temeljno svoboščino ogrožata tako strah pred terorizmom kot tudi val prebežnikov. Osemindvajseterica skupnega odgovora na ta izziva še ni našla, zato članice ukrepajo vsaka po svoje. Strokovnjak za obveščevalno-varnostno dejavnost Damir Črnčec meni, da gre za logične reakcije na zgrešeno politiko tako na ravni posameznih držav kot tudi povezave.

Črnčec opozarja, da nasilna migracija, ki ne predpostavlja preverjanja oseb, ki prihajajo k nam, pomeni veliko finančno breme in tudi varnostno tveganje. “Švedska je lani načrtovala sprejem 80.000 migrantov, sprejela jih je 160.000, zdaj se je odločila, da tako ne gre več, da država in družba tega bremena ne moreta prenesti. Zato je uvedla mejni nadzor.” A Švedska ni edina. Črnčec je omenil še Dansko, Nemčijo in Avstrijo. Prepričan je, da spremljamo umiranje schengna, ki je omogočal vstop v prostor Evropske unije pod določenimi pogoji. “Mi danes spremljamo, kako evropske vlade, skupaj z našo, sistematično kršijo nacionalne zakonodaje o nezakonitih migrantih, da ne govorim o pravilih schengna.” Kot dodaja Črnčec, se ob tem obnašamo, kot da to ni nič posebnega, čeprav številni primeri neuspele integracije migrantov v Belgiji, Franciji in nenazadnje Nemčiji kažejo, da v naš prostor vnašamo velik problem. “Znašli smo se v kaotičnem položaju, ki je zaskrbljujoč.”

Zapisala Helena Škrlec, več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.