“Čudežni mineral” nevaren za ljudi

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) na svojih spletnih straneh svari pred raztopino Miracle Mineral Solution (»čudežni mineral«). Po poročanju JAZMP so iz Health Canada prejeli obvestilo, da sta v Kanadi bili z uživanjem tega izdelka povezani dve neželeni reakciji, vključno z eno za življenje ogrožajočo reakcijo.

Miracle Mineral Solution vsebuje 28 % natrijevega klorita (NaClO2) v demineralizirani vodi, ki če se ga uživa po navodilih proizvajalca, povzroči vnos 200 krat večje množine natrijevega klorita, kot je dnevno dovoljena doza določena s strani Health Canada.

Izdelek, ki se oglašuje na spletnih straneh v ZDA tudi v slovenskem jeziku, naj bi deloval kot čudežno zdravilo proti AIDSu, malariji, hepatitisu, virusu gripe H1N1, celo proti raku, vendar nobena znanstvena študija ne potrjuje niti učinkovitosti niti varnosti sredstva.

Natrijev klorit je močan oksidant in se uporablja kot sredstvo za beljenje in dezinfekcijo v kemični, veterinarski, tekstilni in papirni industriji ter na sanitarnem področju, oglaševanje in prodajanje za peroralno uporabo v smislu čudežnega zdravila pa je zavajajoče in nedovoljeno.

Po podatkih, ki so na voljo, uživanje natrijevega klorita lahko povzroči draženje prebavnega trakta (slabost, bruhanje in driska), veliki odmerki pa vodijo do methemoglobinemije , pri kateri je zmanjšana sposobnost krvi za prenašanje kisika.

Viri:
– spletna stran JAZMP
– spletna stran Health Canada
Wikipedija

Foto: Spletna stran MMS, Wikipedija