Časnikov Urbi et orbi

Kot ste opazili, smo Časnik v teh dneh obogatili z novo rubriko z nekoliko bombastičnim naslovom Urbi et orbi. To poimenovanje starodavnega papeževega blagoslova o veliki noči in božiču smo izbrali, ker bomo z njo obeleževali aktualno dogajanje, povezano z odhodom papeža Benedikta XVI. s Petrovega sedeža in z volitvami njegovega naslednika, ki bodo potekale v marcu.

Da bi imeli v času toče dežnik

Menim, da je takšna odločitev več kot upravičena in pravzaprav ne bi potrebovala dodatnega pojasnila. V prihodnjih dneh in mesecu bo namreč slovo starega in izbiranje novega Petrovega naslednika med najopaznejšimi temami medijev po svetu in pri nas. Kar hočeš nočeš pomeni, da se bo nad nas zgrnila prava toča z vseh vetrov pobranih informacij, podatkov, domnev, mnenj in analiz.

Časnik želi svojim bralcem in bralkam pomagati pri njihovem sprejemanju in premišljevanju o njih. Tu in tam bo želel opozoriti tudi, da se je med informacijsko pšenico nabralo kar nekaj, morda precej ljulke. Tega seveda ne bo počel z visoko dvignjenim prstom, marveč z namenom, da bi vsi bogati zunanji dogodki prihodnjih tednov našli ustrezen odmev. Res potekata Benediktovo slovo in novi konklave v bistveno manj prijazni svetovnem in domačem ozračju, kot je to veljalo za podobna dogodka leta 2005. A ravno izkušnja izpred osmih let opozarja na združevalno in nenazadnje pomirjevalno razsežnost takšnih za ves svet zanimivih in pomembnih prelomnic, zato niti letos ne kaže vreči puške v koruzo kar takoj.

Je pa zadeva bistveno lažja, če so na voljo kakovostne informacije in ocene, ki ne temeljijo na napačnih ali pomanjkljivih predpostavkah, kot jih kljub vsemu hvalevrednemu trudu še vedno zna negovati širši slovenski medijski prostor, v katerem se v poglabljanje v tovrstno tematiko v preteklosti iz takšnih ali drugačnih razlogov ni vlagalo dovolj energije in človeških moči. Časnik želi torej z rubriko Urbi et orbi bralki in bralcu pomagati, ko bi sicer v toči podatkov ostala sama. Nikakor pa si kajpak ne bo privoščil razkošja enostranskega idealiziranja kakšnega pojava in si ne bo zatiskal oči pred tem, da je bilo v preteklosti prav dogajanje ob konklavu eno glavnih torišč nastopaštva in obilnega razkazovanja človeških pomanjkljivosti v Cerkvi. Če bo na tovrstne sledi naletel tudi tokrat, si nanje ne bo pomišljal usmeriti reflektorja.

Povezava na rubriko URBI ET ORBI

Foto: Wikipedia