Protievropski ideji bi se morali odločneje postaviti po robu

Avtor: Jure Ferjan. Na klubskem večeru Slovenske demokratske mladine smo gostili mag. Bernarda Brščiča, ki je spregovoril o možnem dvigovanju DDV-ja, o ekonomski konkurenčnosti Slovenije, o evroskepticizmu, ki se zadnje čase pojavlja v Sloveniji, o plagiatorstvu Alenke Bratušek ter mnogih zanimivih stvareh.

Mag. Bernard Brščič je po izobrazbi ekonomist. Preden je postal državni sekretar, je bil zaposlen kot predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je poučeval politično ekonomijo in zgodovino ekonomske misli. Nedavno je kot urednik sodeloval pri prvem slovenskem prevodu del klasičnega ekonomista Adama Smitha ter kot urednik prevoda Hayekovega dela Constitution of Liberty znatno prispeval k poznavanju Hayekovih idej. Mag. Brščič je predsednik sveta Inštituta Jožeta Pučnika ter sodelavec Centra za raziskovanje postkomunističnih ekonomij s sedežem v Londonu.

V uvodu večera, ki ga je vodil Jure Ferjan je dejal, da je vlada Alenke Bratušek v celoti povzela politiko zadolževanja, kakršnega smo spoznali že v bivši Jugoslaviji in je značilen za tranzicijsko levico. »V preteklosti smo prejeli veliko različnih strategij, a vse brez učinka. Denarja pa v slovenskem bančnem sistemu ni, kar pomeni, da smo v celoti odvisni od tujih trgov,« je dejal in dodal, da sedanja zgrešena finančna politika temeljila na temu, da se več denarja porabi kot ustvari ter da ne potrebujemo slabe banke, da bi vedeli kdo nam je pokradel državo. »To je bil Forum 21,« je pribil.

V nadaljevanju je spregovoril o možnem dvigovanju DDV-ja, za katerega je dejal, da pravi pristop temelji na omejevanju javne porabe ter da je sam osebno nasprotnik dvigovanja davkov. »Tudi če DDV dvignemo za 2% je izplen izjemno vprašljiv in prišlo bo do padca zasebne potrošnje,« je dejal.

Spregovoril je tudi o zadnjem trendu, ki se pojavlja v Sloveniji, to je ustvarjanje evroskepticizma. »V Sloveniji se ustvarja protievropska klima, saj je potrebno iskati novega sovražnika, ker Janeza Janše ni več na oblasti in ni več dežurni krivec za vse. Protievropski sentiment v Sloveniji ni usmerjen v kritiko EU, ampak v svojem bistvu spodkopava civilizacijsko izročilo na katerem temelji celotna Evropa. Sporočilo pomladne opcije pa je tudi evropska usmeritev zato bi se morali protievropski ideji odločneje postaviti po robu,« je nadaljeval.

V nadaljevanju je mag. Brščič spregovoril tudi o plagiatorstvu. »Kako lahko interpretirate to, da Državni zbor za mandatarko imenuje osebo, ki je sleparka, plagiatorka, prevarantka, ki dobi 55 glasov podpore, kljub temu, da obstajajo ne mnenja nekaterih anonimk, ampak dejstva o plagiarizmu? Kako je lahko v članici EU leta 2013 za mandatarko imenovana takšna oseba?« se je vprašal mag. Brščič. Poudaril je, da ko se z plagiatorstvom soočijo politiki na visokih položajih v razvitih demokracijah, kot na primer v Nemčiji, pride do odstopa teh politikov, v Sloveniji pa do nastopa funkcije. »Plagiatorji v Evropi odstopajo, v Sloveniji pa so imenovani za mandatarja. In če boste odprli dnevno časopisje, ni ne duha ne sluha o plagiarizmu,« je povedal mag. Brščič.