Brez soglasja o malem delu

V naši ožji družini ponavadi na volitvah  in referendumih glasujemo enotno. Ob referendumu o malem delu, pa sem prvič v vlogi disidenta.

Moja boljša polovica zastopa jasno politično linijo: “Nikoli ne bom na kakršnem koli glasovanju podprala predloga, ki ga v potrditev  predlagajo komunisti. Če je zadeva še tako lepa na pogled in še tako dobro utemeljena, nas zgodovina uči, da mojstri interpretracije vsako podporo zlorabijo za utrjevanje svoje avantgardnosti in zgodovinske poklicanosti.  Ker pa mi niti na pamet ne pride, da bi dajala na drugi strani prav Semoliču in študentskim funkcionarjem, sploh ne bom šla volit ali pa bom oddala neveljavno glasovnico.”

Za mojega sina je to prvi referendum. Pozanimal se je, kaj sprejem zakona pomeni za njegov položaj na trgu dela. Ob odpravi študentskega dela in uveljavitvi zakonskega predloga o malem delu se bo položaj študentov na trgu dela poslabšal, saj se bo izenačil s položajem brezposelnih in upokojencev. Podjetja, ki sedaj lahko zaposlujejo študente brez omejitev, bodo pri zaposlovanju malih delavcev omejena, tako, da bo priložnosti za delo študentov še manj. “Sindikati in študentski funkcionarji so mi antipatični, a v tem primeru zastopajo moje interese. Danes niso časi, da bi svoj interes podrejal neki utopični sliki o bolj urejeni družbi. Vsak mora poskrbeti zase. Če bom šel na referendum, bom glasoval proti zakonu o malem delu.” je omizju pojasnil prvorojenec. “Končno bo čez leto in pol na volitvah zmagal Janša in on bo potem lahko odpravil prazitizem študentskih servisov, uvedel davčno ugodno malo delo brez nepotrebnih omejitev in stroškov.” je še dodal in straši se nismo mogli načuditi njegovi politični modrosti.

Meni pa se zdi  Zakon o malem delu še vedno korak v pravo smer. Seveda, ga lahko naslednja vlada še izboljša (tako, da opredli davčno ugodnešo možnost dela za krajši čas, brez nepotrebnih posrednikov) . A če ta vlada vsaj malo ne omaja interesnih skupin, ki imajo politične koristi od rigidnega trga dela (sindikati) in paradavčnih prilivov (študentske organizacije) potem bo vsaka naslednja vlada pri uvajanju sprememb spet povsem na začetku. Zakon o malem delu, je za družbo dober ravno za to, ker je za študente slab. Ker nekoliko povečuje možnost, da pridejo do zaslužka in vsaj nekakšnega dela brezposleni in revni upokojenci. Ti se bodo, kar zadeva stroškov za delodajalca, če bo zakon sprejet, izenačili s študenti.

Ob zajtrku, sem bil tarča posmeha, saj so me ob kavi razglasili za političnega sopotnika in somišljenika Majde Potrata, ki je na nekem sestanku v Mariboru napletala kako zakon o malem delu nikomur nič ne jemlje. Pa koga ima gospa za norca! Jasno je, da predlog zakona določenim intresnim skupinam nekaj jemlje in drugim nekaj daje. Vprašanje je le, če je nova razporeditev obremenitve občasnega dela smiselna in v prid skupnemu dobremu.  Če bomo naslednjo nedeljo v hribih ali na Primorskem, se mi prav gotovo ne bom mudilo, da pridemo v Ljubljano pred zaprtjem volišč.