Borci za vrednote NOB bodo dobili podmladek

zastave borciZveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije bo dobila podmladek, ki so ga poimenovali Mladi borci za vrednote NOB Slovenije. Kot sporoča predsednik Mladinske komisije ZZB NOB Slovenije Aljaž Verhovnik “gre izključno za ustanavljanje mladinske organizacije v skladu s smernicami, ki jih predpisuje Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju (ZJIMS). Mladi borci so mladinska organizacija civilne družbe, katere temeljni namen je spremljati družbenoekonomske razmere in položaj mladih v družbi, kritično presojati in si po načelih in vrednotah, ki so Slovence držale pokonci tudi v hudih časih, dejavno prizadevati za izboljšanje položaja mladih.” Aljaž Verhovnik (letnik 1990) poleg delovanja v ZZB NOB opravlja tudi funkcijo podžupana občine Ravne na Koroškem.

V ZZB NOB tudi zavračajo povezave z jugoslovansko nostalgijo, “kaj šele s formiranjem paravojaških formacij.” Mladi borci za vrednote NOB Slovenije naj bi se zavzemali za veljavo vrednot NOB tudi v današnjem času, med katerimi Verhovnik izpostavlja svobodo, solidarnost, pogum in antifašizem. Glavno vodilo podmladka ZZB NOB naj bi bil prenos vrednot NOB na mlajše rodove, ki si želijo živeti v svobodi in miru.

Potreba po ustanovitvi Mladih borcev naj bi se po mnenju Verhovnia pokazala tudi zaradi povečanja raznih oblik nestrpnosti in sovraštva v družbi. V mladinsko organizacijo ZZB NOB se bodo lahko včlanili mladi stari od 15 do 29 let, po internih določilih naj bi bilo ustanovljenih najmanj 10 lokalnih odborov.