Belorusija med zgodovino in prihodnostjo

Belorusija je lani poleti verjetno prvič, odkar obstaja kot samostojna država, pritegnila veliko svetovne pozornosti. Tudi v Sloveniji kljub številnim podobnostim z našo državo doslej ni bila deležna velikega zanimanja.

Belorusija med zgodovino in prihodnostjo

Predavanje Belorusija med zgodovino in prihodnostjo želi opozoriti na nekatere vzporednice med slovensko in belorusko zgodovino. Pri tem bo v ospredju položaj beloruskega jezika, ki spominja na položaj slovenščine na nekaterih robnih območjih slovenskega narodnega ozemlja. Prav tako bo Maver spregovoril o različnih temeljih prevladujočega zgodovinskega spomina med različnimi skupinami v Belorusiji in na »vojno simbolov«, ki je prišla bolj v ospredje v zadnjih mesecih. Ne bo šlo niti brez opisa značilnosti »sovjetskega otoka«, kakršnega si je zamislil in zgradil Aljaksander Lukašenka, in izjemno težavnega razmerja z Rusijo.

Dr. Aleš Maver

Dr. Aleš Maver je docent za srednjeveško zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 2009 je na Filozofski fakulteti doktoriral iz zgodovine z disertacijo Politična zgodovina v latinskem krščanskem zgodovinopisju 4. in 5. stoletja. Je izjemen poznavalec razmer v državah Vzhodne Evrope in tudi sicer izredno razgledan ter zanimiv sogovornik, ki ga verjetno nobeno politično ali zgodovinsko vprašanje ne more vreči iz tira. Mnogi ga poznate tudi kot političnega komentatorja Časnika in na radiu Ognjišče ter prevajalca.