Aplenc predlaga poslancu Bandelliju, naj prebere vsaj kakšno knjigo o Golem otoku

Bandelli, to bi morali vedeti: Bandelli, na Golem otoku so bili samo komunisti. Preberite vsaj kakšno knjigo o tem kazenskem taborišču. Foto: Marko Jerina

Andrej Aplenc, nekdanji taboriščnik na Golem otoku, priporoča, naj Bandelli prebere vsaj kakšno knjigo o o Golem otoku, ki jih je veliko. Med razpravo o interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija se je vnela vroča debata. Poleg Matjaža Nemca in Marka Koprivca  je spregovoril je tudi poslanec stranke SAB Marko Bandelli, ki je izustil nekaj težkih in žaljivih besed, nevrednih poslanske funkcije, ki jo opravlja.

Aplenc predlaga Bandelliju, naj prebere kakšno knjigo o Golem otoku

Bandelli je Simonitiju očital, da preveč upošteva premierja Janeza Janšo, in da je, namesto da bi se temu upiral, celo pomagal ustanoviti “neko brezvezno Nacionalno tiskovno agencijo, ki se sama deklarira za fašistično. Ma ni smešno, v drugačnih časih bi šli v čuzo ti ljudje tukaj.” O

Ob tem je Bandelli škandalozno omenil še Goli Otok. “Tako malo da vas spomnim, kako je bila zgodovina kdaj tudi poštena,” je še pripomnil poslanec SAB, ki sam seveda ni doživel grozot tega kraja strahotnega kraja, obenem pa se je izprsil z nepoznavanjem zgodovine.

Med neuko javnostjo je moč večkrat slišati, kako je bil Goli otok kaznilnica za tajkune in kriminalce, ki bi jo potrebovali tudi v sodobnih časih za kaznovanje in se promovira kot alternativa neuspešni pravni državi. No, eden takih, ki slabo poznajo zgodovinska dejstva in kako nepravičen ter poniževalen je bil nekdanji totalitarni sistem, je tudi poslanec Bandelli.

Na Golem otoku so bili stari partijci in partizani

Kako “poštena” se mu zdi takšna “zgodovina”, pa smo povprašali tudi bivšega interniranca na Golem otoku Andreja Aplenca, ki pa je o tem povedal sledeče:

“Izjava poslanca je skrajno neprimerna in samo poglablja razkol v slovenski družbi ter nikakor ni v skladu s spravno izjavo, ki jo je Slovenska akademija znanosti in umetnosti pred kratkim objavila. Za to opozicijo je značilno, da se ne poslužuje nobenega spodobnega izrazoslovja in ne upošteva človekovih pravic. Prav tako pa ne upošteva najvišje znanstvene in kulturne ustanove kot je Slovenska akademija znanosti in umetnosti. To je katastrofalno za poslance, da imajo takšen odnos.” 

“Na Golem otoku so bili sami komunisti. Vsi so bili stari partizani in člani partije. Bili so internirani iz različnih razlogov, naj bi bili stalinisti, ampak pri marsikomu to ni držalo. Goli otok je bil eno najhujših koncentracijskih taborišč nasploh in to brez fašistov! Naj si prebere kakšno knjigo o Golem otoku, saj jih je dovolj!” se je na neumnosti poslanca SAB Marka Bandellija, da so bili na Golem otoku fašisti, odzval interniranec v tem taborišču Andrej Aplenc.