B. Vidmar, Socialni teden: Spopad za svobodo vesti in versko svobodo

Kdo sem? – Sem katoliški duhovnik. Moj domet in vpliv ni ravno velik. Sem človek z zelo omejenimi sposobnostmi, mnogimi napakami in grehi. V preteklosti sem se dejavno udejstvoval v raznih civilnih iniciativah, sem tudi član nekaterih društev in gibanj. Glede na svoj stan sem včasih hodil po robu. Najbolj sem se izpostavil kot član Koordinacije za omejevanje igralništva (KOI); civilne iniciative, ki si je prizadevala za omejevanje igralništva in nasprotovala gradnji megaigralnice v Novi Gorici. Pred kratkim sem organiziral predstavitev knjige z naslovom Sodelovanje partizanov z okupatorjem. Tudi članom ZZB si upam povedati, da je v nasprotju z zdravo pametjo, da se osrednji trg v Kopru imenuje po Titu, ki je bil največji klavec na Balkanu. Poleg tega je Sloveniji vzel Istro in jo podaril Hrvatom. V nasprotju z razumom je, da se glavni trg »glave Istre« imenuje po človeku, ki je glavnemu mestu odvzel celotno pokrajino. Komunizem je potrebno preprosto diskvalificirati. Saj tudi zmagovalcem v športu odvzamejo medalje, če se naknadno ugotovi, da so zmagali na nedovoljeni način.

Zakaj se vključujem v razne organizacije? – Zakaj to počnem, četudi morda na neuspešen način in brez večjega vpliva? Zaradi preprostega uvida: nogometa ne moreš igrati brez nogometne ekipe, v vojno ne moreš brez organizirane vojske, brez ekipe niti izgubiti ne moreš; v tem primeru niti tekme ni. – Občudujem različne genialne komentatorje in analitike, toda kaj bi analizirali, če ne bi bilo tekem, če ne bi bilo strank in volitev? – Potrebno je torej spoznati, da teorije in lucidne analize ne zadostujejo, da niso primarne!

Kateri je po mojem mnenju največji izziv človeštva? – Gre za vprašanje verske svobode, za vprašanje družine in življenja. Priče smo vojni o moralnih vprašanjih oz. še več: vojni o spoštovanju človekove vesti, temelja, ki sploh omogoča razločevanje med dobrim in zlim. Gre za poskus eliminacije človekove vesti in zavesti, za redukcijo vesti na čustva, kar pa je ne le za verujočega, temveč za vsakega normalnega človeka nesprejemljivo. – Napad vodi dobro organizirani in financirani gejevski lobi. Napadeni so principi, o katerih se tudi kristjani ne moremo pogajati. – Smo, če sprejmemo stališče, da človekova vest ni pomembna in se odpovemo razločevanju med dobrim in zlim, sploh še ljudje? Svoboda vesti bi bila v primeru, da bi države spreje(ma)le t. i. zakon o homofobiji, prepovedana. Fotograf bi moral npr. fotografirati novoporočenca istega spola, slaščičar bi bil prisiljen narediti torto s homoseksualnimi simboli, cvetličar bi bil prisiljen aranžirati prostor za homoseksualne prireditve, sicer bi sledil proces na sodišču in kazen. Učitelji? Kaj se bo zgodilo, če v tem primeru ne bodo poučevali v skladu z ideologijo genderja? – Bomo morali tudi duhovniki poročati o tem, kar ljudje povedo pri spovedi? Se bomo spovedovali »novih grehov«, ki jih že definira gejevski lobi?

Obstajajo protiverske organizacije, ki se organizirano borijo proti verski svobodi, proti družini kot skupnosti moškega in ženske in proti spoštovanju življenja od spočetja do naravne smrti. Te organizacije so za svoje delo zelo dobro in sistematično usposobljene ter imajo za delovanje veliko sredstev. Svoje delo znajo predstaviti kot delo v blagor človeka, kot zavzemanje za človekove pravice in demokracijo. – V resnici si prizadevajo za najokrutnejši totalitarizem v zgodovini človeštva. – Se sploh lahko zoperstavimo tej ogromni organizirani in opremljeni mašineriji? Kako smo na ta spopad organizirani na naši strani? – V Sloveniji obstaja nekaj prodornih mislecev, ki lucidno analizirajo stanje, morda še nekaj civilnih iniciativ in s tem se konča. Premalo! – V ZDA obstajajo organizacije, v katerih se med seboj povezuje na tisoče pravnikov, sodnikov, novinarjev in akademikov z namenom, da sebi in drugim zagotavljajo svobodo ter na sodiščih branijo žrtve. Primer take organizacije je Alliance Defending Freedom (ADF). – Bo taka divizija kmalu potrebna tudi v Sloveniji, če bomo želeli ohraniti svobodo vesti in versko svobodo?

Več lahko preberete na strani Socialnega tedna.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.