B. Cestnik, Družina: Alergija in Alergen

Film Bog ni mrtev (God’s Not Dead, 2014) so ustvarjalci posvetili vsem študentom, ki so se v zadnjih letih tudi po pravdni poti uprli zapostavljanju verskega prepričanja na nekaterih ameriških univerzah. Jedro zgodbe je soočenje profesorja filozofije Radissona in bruca Josha. Profesor pri prvi uri predavanj od študentov zahteva, da na list papirja napišejo »Bog je mrtev« in se pod to izjavo podpišejo. To storijo vsi, le Josh ne. Profesor izzove Josha, da v naslednjih treh predavanjih (v dvajsetih minutah na vsakem) izza katedra dokaže, da Bog obstaja.

Dokler Josh vztraja v razumskem argumentiranju v prid božjega obstoja, ne naredi velikih korakov. Ko končno na zadnjem predavanju preide v močno osebno konfrontacijo s profesorjem Radissonom in slednjega prisili, da prizna svojo alergijo na Boga, celo sovraštvo do njega, zmaga. Študentje v avli podprejo Josha in složno razglasijo, da Bog ni mrtev.

Ljudje ne moremo biti alergični na nekaj, kar ne obstaja. Ne moremo biti alergični, recimo, na cvetni prah hrastove hruške ali na smrad petglavega zmaja ali na izpušne pline vesoljskih plovil iz Andromede. Zakaj so potem mnogi ateisti lahko alergični na Boga, če ga po njihovem sploh ni? Zakaj včasih popolnoma izgubijo živce zaradi nečesa, kar ima po njihovi teoriji manj teže kot oslovska senca?

Več lahko preberete na strani tednika Družina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.