Ali veste na kaj morate biti pozorni ob nakupu monitorja?

Naš vsakdan je povezan s številnimi napravami, ki nam s svojim delovanjem lajšajo delo in krajšajo čas. Verjetno si je potrebno priznati, da smo dobesedno odvisni od zaslonov. V te gledamo tako v službi ali pa v šoli, ter nato še po prihodu domov. Prav zaradi številnih ur pred ekrani pa je še toliko bolj pomembno, da imamo pred seboj dobre monitorje. Ti namreč lahko poskrbijo, da nas ob koncu dneva ne bolijo tako zelo oči, poleg tega pa se lahko z dobrimi monitorji izognemo glavobolom in ostalim težavam.

Za boljše zdravje moramo poskrbeti, da imamo primeren monitor, ki mora biti ustrezno nameščen v delovnem prostoru. Do bolečin in težav z zdravjem lahko pride tudi, če imate doma ali v službi največji in najboljši monitor. Pomembneje od kakovosti monitorja je to, kako je monitor postavljen. Monitorji morajo biti postavljeni v višini oči. S tem se izognemo nepravilni drži ob uporabi računalnika. Vratne mišice so na ta način lahko bolj sproščene, mi pa lahko z rednimi vajami poskrbimo, da poskrbimo za ustrezno raztezanje celotnega telesa. Eden največjih problemov današnje družbe predstavlja sedeči način življenja.

Pomanjkanje gibanja seveda ne bomo rešili pred zasloni, a s kratkimi in učinkovitimi vajami lahko zmanjšamo negativne posledice posedanja pred monitorji. Lahko pa k izboljšanju zdravja pripomoremo tudi z izbiro kakovostnega monitorja. Prepogosto pozabljamo, da lahko slab monitor močno poslabša naš vid, ki ima nato negativne posledice v vseh segmentih našega življenja. Pa veste na kaj morate biti pozorni pri izbiri monitorja?

Verjetno sprva pri pregledu ponudbe monitorjev sprva pogledamo velikost zaslona. Ta je izražena v inčih in nam pove kako veliko diagonalo ima posamezni monitor. Pri tem si velja zapomniti, da večji zaslon ni nujno boljši. S tem želimo povedati, da velikost zaslona ne sme predstavljati odločilnega faktorja pri izbiri monitorja. Kljub temu pa je priporočljivo, da za svoj stacionarni računalnik izberete vsaj 22 inčni zaslon. Pri izbiri velikosti zaslona pa seveda upoštevajte tudi velikost prostora kamor boste postavili monitor.

Izjemno pomemben faktor pri izbiri monitorja predstavlja njegova ločljivost. Vsak proizvajalec za svoj monitor določi priporočeno ločljivost. Višja kot je ločljivost, boljša je lahko slika, ki jo vaš monitor predvaja. Zato vam svetujemo, da se odločite za minimalno ločljivost 1920×1080. Če pa boste monitor uporabljali tudi za predvajanje televizijskega signala, potem morate zagotovo izbrati višjo ločljivost. Sicer bo imel vaš monitor težave pri predvajanju kakovostnejših vsebin. Enako velja, če bi radi igrali video igre v 4K kvaliteti. V tem primeru je ključno, da izberete 4K monitor.

Pri izbiri novega monitorja je potrebno temeljito razmisliti o potrebah uporabe. Tako boste lahko izbrali monitor, ki ima vse potrebne priključke. Zlati standard monitorjev je priključek HDMI. Te danes najdemo povsod, tako pri računalniških, kot televizijskih monitorjih. To je osnovni predpogoj, da bo vaš monitor lahko predvajal želeno vsebino. Dobro je, da ima monitor USB priključek, kar vam omogoča, da preko monitorja neposredno predvajati vsebine z zunanjega diska. VGA in DVI priključki so tudi dobrodošli, a niso nujni, saj se lahko monitor povsem zadovoljivo uporablja tudi brez teh dveh priključkov.

Pri dokončni odločitvi pa vzemite v obzir tudi manj pomembne faktorje, ki sicer ne vplivajo na delovanje monitorja, pač pa na estetiko in vaš žep. Prvi faktor je seveda barva, saj namreč dobro vemo, da za določene prostore potrebujemo točno določeno barvo monitorja. Tudi videz je namreč potrebno imeti v mislih. Drugi faktor, ki vas lahko čez čas krepko udari po žepu pa je energetski razred ter poraba energije. V času splošne draginje je namreč priporočljivo, da izberete monitor, ki ima nizko porabo električne energije. Tako bo mesečni strošek pri položnici za elektriko nizek, vaš pogled na monitor pa izjemen.

Najugodnejše monitorje pa lahko najdete na spletnem mestu ceneje.si, kjer lahko med seboj primerjajte več kot tisoč monitorjev in najdete zase najcenejšo in najbolj kakovostno rešitev.