Afera Satex je še vedno zavita v molk!

Slovenska javnost je bila ogorčena ob novici, da je afera Satex zastarala na sodišču v Mariboru. Ravno na pritisk javnosti so se »zmigali« na Ministrstvu za pravosodje in začeli iskati pravega krivca. Odgovornost za to sodno farso ni prevzel še nihče. Navadni državljani o celotni zadevi vedo bore malo. Vendar v interesu najširše javnosti je, da odgovorni državni organi čim preje sporočijo kaj se je pravzaprav zgodilo.

Javnost še posebej zanima vloga in pomen banke NKBM pri vseh nečednostih, ki so se zgodile v preteklosti. Preseneča pa dejstvo, da so uradne informacije na banki hermetično zaprte. Čemu? Kdo osebno in čigav interes je pri tem ogrožen? »Kjer je dim, tam je tudi ogenj!« pravi star slovenski pregovor. Vsemu navkljub so v javnost na Štajerskem pricurljale zanimive podrobnosti. »Ulica« namreč govori, da se poplačilu dolgov namerava izogniti tudi direktor Satexa Štefan Poštrak, ki je od začetka oktobra v postopku osebnega stečaja. Domnevno je denar pravočasno plasiral v Anglijo, organi pregona to še preiskujejo.

NKBM je sicer že oktobra 2007 dobila pravdni postopek zoper Mladena Kerina, enega od vodilnih v Satexu in proti njegovemu pajdašu notarju Tomislavu Ajdiču, ki je bil zadolžen za logistiko postopkov, vendar denarja preprosto ni in vse kaže tako, da ga banka ne bo nikoli dobila nazaj. Prvi mora banki vrniti okoli pet milijonov evrov, drugi pa več kot šest milijonov evrov. Davkoplačevalci se opravičeno sprašujejo, kdo je Satexu odobril toliko denarja? Znano je, da je postopek izdaje kreditov izvedla sedaj že pokojna Mira Bregant, takratna vodja ekspoziture NKBM v Lenartu, ki je kmalu po izbruhu afere nesrečno umrla v prometni nesreči. Trčenja s tovornjakom hrvaške registracije ni preživela. Pokojna vodja ekspoziture kredite prav gotovo ni izdala na lastno odgovornost, ampak ji je to nekdo moral odobriti v centralni banki v Mariboru. In tu se zgodba nenadoma konča! Gotovo je »na tnalu« glava visokega funkcionarja, leve politične usmeritve. Zato niti ni čudno, da je zadeva na sodišču zastarala, saj je vendar potrebno rešiti »našega človeka«. Kdo je ukradel enajst(11) milijonov evrov banki NKBM se ve, kdaj bodo tatovi tudi obsojeni in denar vrnili, pa ne ve nihče.

Slovenija je pravna država, je ministrica Kresalova zatrdila že nič kolikokrat, vendar za koga!

Foto: Nova KBM