A. Vodopivec, domovina.je: Na Blejski otok z letalom?

Saga o pletnarjih in prevozih na Blejski otok se je (zgleda) končala. Turistična sezona se je že začela z velikonočnimi prazniki, nekateri akterji pa so namesto konstruktivnega in poslovnega odnosa ponujali le svojo trmo.

Pojdimo po vrsti. V medijih zakroži pozitivna novica, da bodo lahko turisti od 1. aprila na avtobusni postaji v Ljubljani skupaj z avtobusno vozovnico kupili tudi karto za linijski prevoz na Blejski otok, ki ga bo ponujala upraviteljica objektov na otoku, Župnija Bled oz. družba Blejski otok d.o.o..

Dobrodošel paket storitev, kakršnega poznajo po vseh uveljavljenih turističnih destinacijah zahodnega sveta. Cena paketa bi bila 19,5 eur (v ponudbi je bila zgolj pakenta storitev v navezavi z Avtobusno postajo Ljubljana), turist pa bi se lahko zadrževal na otoku poljubno časa.

Podatek o času ni zanemarljiv, saj so gostje za ogled otoka do sedaj imeli na voljo le 40 minut. Če je to res, je nekoliko nerazumno, saj si vsak turistični ponudnik želi gosta zadržati čim dlje in ne čim manj časa na svojih lokacijah …

Pletnjarji vzamejo pravico v svoje roke

Blejskim pletnjarjem očitno to ni bilo všeč, zato vzamejo »pravico« v svoje roke in župnikovo pletno namenjeno linijskemu prevozu postavijo na kopno. V znak protesta še svoje. Samo za medklic: tista pletna je zasebna lastnina in če nekdo nedovoljeno posega po njej, gre za kaznivo dejanje.

Deset dni kasneje, po dogovoru z Občino, so pletne spet zaplule po jezeru. Končno.

Taka drža, ki paraliza pomemben del blejskega in tudi slovenskega turizma, je nekoliko nenavadna, saj bi moralo biti vsem akterjem v interesu, da se gostom ponudi čim več in od njih tudi čim več iztrži.

V Benetke le s tradicionalnimi gondolami?

Kot oseba, ki živi v turističnem kraju in kot nekdo, ki se kot turist pogosto podam na pot po Sloveniji in v tujino, moram priznati, da sem nad tem ravnanjem precej začuden in ogorčen.

Predstavljate si, da bi v Benetke lahko prišli samo z znamenitimi tradicionalnimi gondolami, ki prepeljejo največ dve osebi in cena za prevoz znaša 120 eur na osebo … oni bi se sklicevali na starodavno tradicijo, vi bi pa mesto gledali od daleč iz lagune.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.